Belgicko je znepokojené kampaňou Ankary v radoch belgických Turkov

NETKY.SK • 22 Október 2015, 12:47 • 2 min
Belgicko je znepokojené kampaňou Ankary v radoch belgických Turkov

BRUSEL - Belgické úrady sa začali bližšie zaujímať o list, ktorý koluje v radoch tureckej komunity v Belgicku a je pod ním podpísaný turecký premiér Ahmet Davutoglu.

slovakia

left justify in out

List vyzýva členov tureckej diaspóry, aby v blížiacich sa parlamentných voľbách volili súčasnú vládnu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP).

 

O situácii dnes informoval internetový server belgickej televíznej stanice RTBF.

 

Voľby v Turecku sa budú konať 1. novembra. Nasledujú po parlamentných voľbách zo 7. júna tohto roku, ktoré AKP síce vyhrala, stratila však v parlamente aj jednoduchú väčšinu a možnosť vykonávať ústavné zmeny. Bol to zároveň koniec 13-ročného obdobia, keď AKP vládla sama. Výsledok júnového hlasovania naznačil, že budú potrebné predčasné voľby.

 

List, ktorý bol rozoslaný Turkom žijúcim v Belgicku a podľa RTBF aj Turkom v Holandsku, spôsobil náležitý rozruch. List je podpísaný premiérom Davutoglom, ktorý v ňom vyzýva členov početnej diaspóry, aby hlasovali pre stredopravú AKP, ktorá krajine vládne nepretržite od roku 2002.

 

V liste je viacero predvolebných sľubov, ktoré sa majú zapáčiť Turkom žijúcim v zahraničí. Tí majú právo zúčastňovať sa na domácich parlamentných voľbách. Davutoglu touto cestou sľubuje napríklad 20-percentné zníženie cien leteniek spoločnosti Turkish Airlines, zníženie finančnej sumy, ktorá dovoľuje vyhnúť sa povinnej vojenskej službe, príplatky pre novonarodené deti či pomoc pre študentov, ktorí získajú doktorát.

 

RTBF upozornila, že sa núka otázka, ako sa strane AKP podarilo získať adresy všetkých Turkov žijúcich v Belgicku, respektíve v Holandsku alebo aj v iných krajinách. Podozrenie padá na turecké konzuláty, ale údaje mohlo poskytnúť napríklad aj turecké pohrebné združenie, ktorého členmi sú mnohí Turci v zahraniční.

 

Belgický federálny štátny tajomník zodpovedný za ochranu súkromia Bart Tommelein uviedol, že chce zistiť pôvodcov tohto listu. Vyzval výbor na ochranu osobných údajov, aby začal vyšetrovať, ako sa AKP podarilo získať zoznam adries, prostredníctvom ktorých vyvíja svoju predvolebnú kampaň v cudzine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies