Belgicko je vstupnou bránou pre investorov v EÚ, tvrdí premiér Michel

NETKY.SK • 2 November 2016, 12:22 • 2 min
Belgicko je vstupnou bránou pre investorov v EÚ, tvrdí premiér Michel

BRUSEL – Belgicko je vstupnou bránou na európsky trh a odchod Spojeného kráľovstva z EÚ by ho mohol posilniť. Takto prezentoval belgický premiér Charles Michel svoju krajinu počas oficiálnej návštevy Číny. Informáciu priniesol belgický denník L'Avenir odvolávajúci sa na agentúru Belga.

slovakia

left justify in out

Čínski politici a investori dúfajú, že cez Belgicko by mohli preniknúť na únijný trh s 500 miliónmi spotrebiteľov, povedal po sérii stretnutí v Ríši stredu Charles Michel. Pýtali sa ho na dôsledky brexitu, keďže v Londýne sídli viacero čínskych ekonomických aktérov. Tí zvažujú, že sa po brexite presťahujú, aby si zachovali prístup na trh EÚ, napríklad do Belgicka.

 

"Túto možnosť treba využiť, Belgicko nie je len o pive a čokoláde," skonštatoval premiér Michel. Hoci sa Belgicko snaží sprístupniť svoj trh pre čínskych investorov, Michel si je vedomý viacero prekážok, ktoré chce v spolupráci s belgickými regiónmi odstrániť.

 

Na druhej strane očakáva podobný krok aj od Číny, ktorá je čoraz zaujímavejšia pre belgických investorov. Brusel a Peking spája aj záujem o Afriku, kde Čína v ostatnom čase podnikla rozsiahle investície a Belgicko zas so svetadielom spája koloniálna minulosť.

 

Michelova návšteva Číny, počas ktorej sa stretol aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, je súčasťou plánu na prilákanie zahraničných investorov do Belgicka. Najbližšie navštívi Tunisko a Alžírsko, plánuje aj cesty do Brazílie a USA.

 

Návšteva belgického premiéra sa odohrala v čase, keď je na pôde európskych inštitúcii živá diskusia o tom, či je vhodné udeliť Číne štatút obchodnej ekonomiky. Pre Úniu je síce lákavý čínsky ekonomický potenciál, ale prekážajú jej nekalé obchodné praktiky, ktoré Peking využíva. Obáva sa napríklad nadprodukcie čínskej ocele za dumpingové ceny, čo ohrozuje európskych výrobcov ocele.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies