Belgicko je kvôli Abdeslamovmu zatknutiu v stave vysokej pohotovosti

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 14:26 • 2 min
Belgicko je kvôli Abdeslamovmu zatknutiu v stave vysokej pohotovosti

BRUSEL - Jediný podozrivý z teroristických útokov v Paríži, ktorého sa podarilo dolapiť živého, spolupracuje s policajnými vyšetrovateľmi a "má cenu zlata". Uviedol to dnes v Bruseli Sven Mary, advokát zadržaného Salaha Abdeslama.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters belgický minister vnútra Jan Jambon oznámil, že krajina je v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s obavami, že za Abdeslamovo zadržanie by sa niekto mohol pokúsiť pomstiť.

 

"Vieme, že odhalenie jednej (teroristickej) bunky... môže ďalšie primať k akcii. V tomto prípade sme si toho vedomí," dodal minister pre belgický rozhlas.

 

Abdeslamov advokát Sven Mary dnes potvrdil, že má v úmysle podať trestné oznámenie na francúzskeho prokurátora Francoisa Molinsa za jeho sobotňajšie vyhlásenia, ktorými porušil súdne tajomstvo.

 

Molins totiž v sobotu na tlačovej konferencii v Paríži informoval, že "Salah Abdeslam dnes počas výsluchu vyhlásil, že, citujem: sa chcel odpáliť na štadióne Stade de France, avšak od tohto rozhodnutia odstúpil". Uviedol tiež, že Abdeslam zohral pri plánovaní a logistike parížskych útokov "kľúčovú úlohu". Upozornil však aj na to, že k jeho momentálnym vyhláseniam by sme mali pristupovať s veľkou opatrnosťou, keďže doposiaľ zostáva nezodpovedaná celá séria otázok.

 

Podľa Maryho jeho mandant plne spolupracuje s vyšetrovateľmi. Podľa jeho názoru "Abdeslam má prvoradý význam pre toto vyšetrovanie." "Povedal by som, že ho treba vyvážiť zlatom. Spolupracuje. Komunikuje. Nevyužíva svoje právo mlčať," uviedol dnes Mary pre belgickú televíziu RTBF.

 

Podľa pozorovateľov Abdeslam by pre vyšetrovateľov mohol byť zdrojom informácií o ďalších komplicoch atentátov v Paríži, ich podpornej sieti, financovaní a napojení na organizáciu Islamský štát operujúcu v Sýrii. Vyšetrovatelia sa Abdeslama podľa Reuters určite budú pýtať na iné plánované útoky.

 

Podľa šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa Abdeslam totiž počas výsluchu povedal, že "bol pripravený niečo z Bruselu znovu spustiť", a úrady jeho tvrdenie berú vážne.

 

"V rámci úvodného vyšetrovania sme našli množstvo zbraní - ťažkých zbraní - a v jeho okolí v Bruseli sme zistili novú sieť ľudí," povedal minister v tejto súvislosti s nálezom zbraní počas razie v bruselskej štvrti Forest, ktorá na sklonku minulého týždňa viedla k Abdeslamovmu zadržaniu.

 

Minister Jambon však dnes uviedol, že tieto tvrdenia nemôže potvrdiť, ale uznal, že je to možné.

 

"Za 18 mesiacov, čo sa zaoberám týmto prípadom terorizmu, som sa naučil, že keď sú teroristi a zbrane na tom istom mieste - a teraz sme to videli vo Foreste - sme blízko k útoku. Nepovedal som, že máme dôkazy, ale áno, máme náznaky," vyhlásil Jambon.

 

Minister Reynders podľa Reuters informoval, že Belgicko a Francúzsko zadržali doteraz okolo 30 ľudí zapletených do série útokov z 13. novembra 2015 v Paríži. Ich terčom boli bary, kaviarne a reštaurácie, ako aj rockový klub Bataclan a národný štadión na parížskom predmestí Saint-Denis. Zahynulo pri nich 130 ľudí a ďalších viac ako 350 bolo zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona