Belgicko chystá ráznejšie opatrenia proti tranzitujúcim migrantom

NETKY.SK • 14 August 2018, 07:30 • 2 min
Belgicko chystá ráznejšie opatrenia proti tranzitujúcim migrantom

BRUSEL - Belgický minister vnútra Jan Jambon predstavil v pondelok nové opatrenia vlády proti migrantom tranzitujúcim cez krajinu, ktorých súčasťou budú aj policajné kontroly vo vlakoch smerujúcich do a z Bruselu.

slovakia

left justify in out

Cieľom dodatočných opatrení je niekoľkokrát týždenne - s pomocou špeciálnych tímov - kontrolovať spoje najčastejšie využívané prevádzačmi. Ide hlavne o spoje medzi Bruselom a pobrežím Severného mora, ale aj o ďalšie linky, napríklad medzi Francúzskom a západným Flámskom.

 

Podľa hovorcu ministerstva vnútra Oliviera Van Raemdoncka úrady chcú rozbiť "obchodný model", ktorý využívajú pašeráci ľudí z bruselskej železničnej stanice Gare du Nord. Tranzitujúcim migrantom pomáhajú, aby sa vlakmi dostali do blízkosti parkovísk nachádzajúcich sa pri hlavných cestách do Spojeného kráľovstva. Rezort vnútra v tejto súvislosti upozornil, že takzvaní "transmigranti" väčšinou nevedia o nebezpečenstvách a ťažkostiach, ktoré ich čakajú pri pokusoch o prekročenie Lamanšského prielivu.

 

Ministerstvo sa rozhodlo posilniť policajné kontroly aj v blízkosti parkovísk, kde migranti oslovujú šoférov kamiónov za účelom ich prepašovania na britské územie.

 

Ďalšie akcie budú zamerané na užšiu koordináciu medzi federálnou a miestnou políciou v provinciách, ktoré sú najviac vystavené prílevu migrantov. Okrem toho sa zintenzívnia konzultácie medzi políciou a lokálnymi prokuratúrami s cieľom zhromaždiť čo najviac informácií o fungovaní sietí pašerákov.

 

Na týchto opatreniach sa bude podieľať aj Úrad pre cudzincov, ktorý v uzavretých centrách pre migrantov prioritne vyčlení kapacity na umiestnenie tranzitujúcich migrantov, zadržaných políciou.

 

Nové opatrenia budú výsledkom medzirezortnej spolupráce, keďže ministerstvá vnútra a spravodlivosti vypracujú spoločný obežník, ktorý bude obsahovať jasné, praktické a zjednodušené pokyny pre vykonávanie policajných zásahov voči tranzitujúcim migrantom. Minister Jambon v tejto súvislosti vyzval starostov všetkých miest, aby spolupracovali s federálnou vládou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies