Belgicko chce predĺžiť dočasné kontroly na hraniciach s Francúzskom

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 18:34 • 2 min
Belgicko chce predĺžiť dočasné kontroly na hraniciach s Francúzskom

BRUSEL - Belgická federálna vláda dnes informovala Európsku komisiu (EK), že plánuje o 20 dní predĺžiť dočasné kontroly na hraniciach s Francúzskom na pobreží Severného mora.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú predovšetkým nelegálni migranti, ktorí prichádzajú z francúzskeho Calais a hľadajú nové možnosti dopravy do Británie. Oznámil to dnes belgický minister vnútra Jan Jambon.


Pôvodne boli dočasné kontroly na hraniciach s Francúzskom zavedené na dobu jedného mesiaca. Európska komisia však po pondelňajšom stretnutí so zástupcami belgickej vlády upozornila, že Belgicko neuplatňuje článok 24 ale článok 25 Zmluvy, ktorý umožňuje iba kontroly po dobu desiatich

Federálna vláda chce preto kontroly predĺžiť na dvakrát po dobu desiatich dní a keďže kontroly boli zavedené už 23. februára, môžu trvať takmer celý mesiac.
Ak sa situácia v pohraničí zhorší, doba dočasných pohraničných kontrol môže byť predĺžená na dva mesiace. Ministerstvo vnútra upozornilo, že ak by ani to nepomohlo, na stole sú aj ďalšie možnosti riešenia.


Minister Jambon v utorok oznámil, že po prvom týždni obnovení kontrol na belgicko-francúzskej hranici úrady vrátili do Francúzska 619 migrantov. Belgicko zaznamenalo vyšší počet migrantov prichádzajúcich z Francúzska po tom, ako francúzske úrady začali čiastočne likvidovať utečenecký tábor v okolí prístavu Calais, známy ako "džungľa", odkiaľ sa tisícky utečencov snažia dostať do Británie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies