Belgicko čaká na súhlas parlamentu, aby sa pripojilo ku koalícii proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 26 September 2014, 13:04 • 2 min
Belgicko čaká na súhlas parlamentu, aby sa pripojilo ku koalícii proti Islamskému štátu

BRUSEL - Belgický parlament bude dnes hlasovať o belgickej účasti na medzinárodnej vojenskej misii proti Islamskému štátu (IS). Belgicko je pripravené okamžite sa pridať ku koalícii štátov pod vedením USA bojujúcim proti džihádistom z IS. V zálohe je skupina 120 vojakov.

slovakia

left justify in out

V parlamente v rámci plenárneho zasadnutia postačí pre súhlas s vyslaním vojakov jeden nadpolovičný hlas. Federálna vláda a parlamentný výbor pre vonkajšie vzťahy a obranu už svoj súhlas na pripojenie sa k protiteroristickej koalícii dali.

 

Skupina 120 vojakov je v prípade kladného postoja poslancov dolnej komory pripravená opustiť krajinu ešte dnes, prípadne v priebehu soboty, uviedla stanica RTBF.

 

Belgickí vojaci sú očakávaní v Jordánsku, kde by mali byť rozmiestnení na leteckej základni Azrak. Odtiaľ by sa mali konať letecké misie belgických lietadiel nad irackým vzdušným priestorom; cieľ týchto misií zatiaľ nebol spresnený.

 

Belgicko už pred niekoľkými dňami oznámilo, že v prípade potreby vyšle šesť bojových lietadiel typu F-16, osem pilotov a potrebný personálny tím na podporu leteckých  misií. Dokopy pôjde o 120 mužov. 

 

Okolo 20 z nich by malo na starosti letové plány, technickú podporu a navádzanie lietadiel. Šesťdesiat vojakov by sa staralo o technickú údržbu lietadiel, radarov a zbraňových zariadení. Ďalších 30 vojakov bude poverených zaisťovaním bezpečnosti ostatných vojakov a vojenského materiálu a do tímu boli zaradení aj dvaja vojenskí lekári.

 

Belgické úrady už oznámili, že ak parlament odobrí vyslanie tejto misie, odchod jej účastníkov bude diskrétny, bez mediálnych rozlúčok s rodinami vojakov. 

 

Armáda sa snaží utajiť totožnosť pilotov s účastníkov vojenskej operácie, aby sa oni a ich rodiny nestali možným cieľom radikálnych moslimských bojovníkov. Vojaci a piloti boli vyzvaní, aby v prípade misie boli diskrétni, obmedzili komunikáciu so svojimi blízkymi a priateľmi a neposielali fotografie z miesta svojho pobytu.

 

Podľa údajov belgických úradov sa na bojiskách v Sýrii a Iraku v radoch moslimských militantov nachádza okolo 300 občanov Belgicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona