Belgicko ako prvá krajina vymenuje svoju veľvyslankyňu v Saudskej Arábii

NETKY.SK • 21 December 2017, 11:35 • 2 min
Belgicko ako prvá krajina vymenuje svoju veľvyslankyňu v Saudskej Arábii

BRUSEL - Belgicko sa stane prvou krajinou, ktorá bude mať svoju veľvyslankyňu v Saudskej Arábii.

slovakia

left justify in out

Diplomatickej misie sa zhostí Dominique Mineurová, súčasná belgická ambasádorka v Spojených arabských emirátoch.

 

Mineurová začne pôsobiť v Rijáde na budúci rok v lete. Belgická vláda jej vymenovanie do daného zastupiteľského úradu ešte oficiálne neoznámila. Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders však uviedol, že vyslanie Mineurovej do Saudskej Arábie by malo byť jasné, rovnako ako ohlásené vymenovanie veľvyslankyne v Iráne. "Je to ďalší dôkaz zápasu o práva žien v týchto krajinách, ale predovšetkým našej vôle vyslať najkvalifikovanejších ľudí na pozície, ktoré sú na medzinárodnej scéne čoraz dôležitejšie," dodal Reynders.

 

Saudská Arábia dlhodobo čelí kritike za obmedzovanie osobného života tamojších žien. Krajina iba v septembri ohlásila, že umožní ženám šoférovať automobil. Rozhodnutie zmierniť prísne pravidlá je súčasťou plánu saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána na modernizáciu spoločnosti a posilnenie ekonomiky.

 

Ďalšia žena v belgickom diplomatickom zbore, Véronique Petitová, bude novou veľvyslankyňou v Teheráne.

 

Iránsky prezident Hasan Rúháni v tomto roku po tom, ako vo voľbách porazil svojho konzervatívneho rivala, čelil kritike za vymenovanie vládneho kabinetu zloženého výlučne z mužov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona