Belgicko a Nový Zéland dostali anticenu za zlyhanie v oblasti klímy

NETKY.SK • 1 December 2015, 12:24 • 2 min
Belgicko a Nový Zéland dostali anticenu za zlyhanie v oblasti klímy

BRUSEL - Belgicko a Nový Zéland dostali v pondelok ekologickú anticenu, ktorú každý rok udeľuje sieť mimovládnych organizácií. "Laureátmi" takzvanej Fosílnej ceny sa stávajú krajiny, ktoré podľa aktivistov zlyhávajú v oblasti ochrany životného prostredia. Informovala o tom dnes belgická televízna spoločnosť RTBF.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia siete mimovládnych ekologických organizácií, sa stretli v pondelok v Paríži pri príležitosti začiatku globálnej konferencie o klíme (COP21). Cena sa každoročne udeľuje krajinám, ktoré sa podľa aktivistov správajú nezodpovedne, pokiaľ ide o ochranu životného prostredia.

 

"Belgicko získalo túto cenu pretože je typickým príkladom toho, ako by priemyselne rozvinuté krajiny nemali prísť na konferenciu o klíme," skonštatovala Brigitte Gloirová z organizácie Oxfam-Belgicko, ktorá je zodpovedná za oblasť udržateľného rozvoja a zmenu klímy. Pripomenula, že od vyspelých ekonomík sa očakáva, že budú prvé, ktoré sa zaviažu k zníženiu svojich emisií skleníkových plynov.

 

Belgicko je však príkladom krajiny, ktorá sa už šesť rokov nevie dohodnúť na národnej úrovni o klimatických otázkach. Spory v tejto agende medzi jednotlivými regiónmi a federálnou vládou sa nepodarilo prekonať ani v rámci príprav aktuálnej celosvetovej konferencie COP21.

 

"Šesť rokov čakáme, že Belgicko dosiahne dohodu medzi federálnou vládou a regiónmi o tom, ako znížiť emisie skleníkových plynov a ako dosiahnuť ciele v oblasti obnoviteľných zdrojov a financovania v oblasti klímy," pripomenula Gloirová.

 

Belgicko "Fosílnu cenu" získalo už vlani v decembri, pri príležitosti predošlej konferencie OSN o klíme, ktorá sa konala v peruánskej v Lime. Vtedy bolo Belgicko kritizované za to, že nezaplatilo príspevok do fondu pre rozvojové krajiny na boj proti klimatickým zmenám.

 

Belgický premiér Charles Michel v pondelok v rámci oficiálneho otvorenia parížskej konferencie uviedol, že Belgicko bude každý rok prispievať do uvedeného fondu sumou 50 miliónov eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies