Belgicko a Holandsko vytvoria fond na podporu interrupcií

NETKY.SK • 27 Január 2017, 10:50 • 2 min
Belgicko a Holandsko vytvoria fond na podporu interrupcií

BRUSEL – Belgicko a Holandsko vytvoria fond na financovanie medzinárodných mimovládnych organizácií vykonávajúcich a podporujúcich interrupcie, oznámil belgický minister pre spoluprácu a rozvoj Alexander de Croo.

slovakia

left justify in out

Dvojica štátov tým reaguje na dekrét prezidenta USA Donalda Trumpa zakazujúci financovanie takýchto organizácií z verejných zdrojov.

"Nechceme, aby tieto organizácie museli znášať dôsledky amerického rozhodnutia," uviedol belgický minister. Vyjadril pritom obavy, že Trumpovo rozhodnutie vyústi do vykonávania interrupčných zákrokov v nebezpečných podmienkach ohrozujúcich život, informovala belgická televízia RTBF.

 

Belgicko a Holandsko dúfajú, že vo svojej iniciatíve nezostanú osamotené. "Sme presvedčení, že sa k nám pridajú ďalšie štáty. Chceme týmto organizáciám pomôcť, aby mohli pokračovať v tom, čo robia pre ženy," zhrnul de Croo.

 

Trump podpísal uvedený dekrét v pondelok. Jeho rozhodnutie postihne aj Medzinárodnú federáciu pre plánované rodičovstvo (IPPF) so sídlom v Londýne, ktorá je financovaná mnohými vládami sveta, Európskou komisiou i OSN. Ten istý dekrét podpísal po nástupe do prezidentského úradu v roku 2001 aj George Bush mladší. IPPF vtedy prišla o pätinu svojich príjmov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona