Belgickí stavebníci sú znepokojení inzerátom o lacných majstroch zo Slovenska

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 16:39 • 2 min
Belgickí stavebníci sú znepokojení inzerátom o lacných majstroch zo Slovenska

BRUSEL - Belgické stavebné firmy sú nahnevané a šokované inzerátom, ktorý ponúka prenájom remeselníkov a stavebníkov zo Slovenska za polovičnú cenu ako v Belgicku. Uviedla to dnes na svojej internetovej stránke rozhlasová a televízna stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Federálny úrad pre verejnú službu (FPS) spadajúci pod ministerstvo sociálnych vecí začal vyšetrovanie po tom, ako inzerát na belgickej webovej stránke 2ememain.be (Z druhej ruky) začal ponúkať prípadným záujemcom stavebníkov a remeselníkov pôvodom zo Slovenska. Výhoda? Polovičná cena práce. V Belgicku, kde sektor služieb patrí medzi tie vysokonákladové, je to bezkonkurenčná ponuka.
Podľa RTBF stojí za internetovým inzerátom spoločnosť Workforce Slovakia International so sídlom na Slovensku. V mene firmy sa nemenovaný občan Holandska podujal ponúkať pracovnú silu zo Slovenska na stavebné práce do zahraničia. Vysielaní pracovníci s vlastnou živnosťou pritom platia svoje dane a odvody na Slovensku, preto sú ochotní pracovať za menej ako ich kolegovia z Belgicka.
"Aby sa vyhli konkrétnym belgickým a európskym predpisom, títo pracovníci k nám prichádzajú s falošným štatútom samostatnej zárobkovej činnosti," uviedol pre médiá generálny riaditeľ pre inšpekcie v SPF Jean-Claude Heirman. 
Podľa belgických úradov ide o fenomén typický pre krajiny strednej a východnej Európy, kde stavebné firmy v čase krízy zneužívajú dôveru ľudí a dopyt po lacnejšej pracovnej sile. Stáva sa, že takéto firmy často nedodržia svoje sľuby a ľuďom vyslaným do zahraničia nezaplatia alebo zaplatia menej, ako pôvodne sľúbili.
Belgická Konfederácia stavebníkov bije na poplach a tvrdí, že ide o neférovú konkurenciu, ktorá "zabíja" pracovné príležitosti v Belgicku.
"Musíme bojovať spolu proti podvodom a nekalej konkurencii, ktorá zabíja naše sociálne istoty a pracovné miesta," uviedla predstaviteľka konfederácie Véronique Vanderbruggenová.
Belgickí stavebníci zároveň poukazujú na skutočnosť, že ak konkurenti zo Slovenska a iných krajín môžu v Belgicku pracovať na základe legálnej živnosti a znižovať cenu práce, bude nevyhnutné prijať konkrétne opatrenia na európskej úrovni, aby k takýmto praktikám nedochádzalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies