Dohodu o CETA budú v piatok schvaľovať parlamenty belgickej federácie

NETKY.SK • 27 Október 2016, 16:27 • 2 min
Dohodu o CETA budú v piatok schvaľovať parlamenty belgickej federácie

ŠTRASBURG - Belgickí politici sa dohodli na podpise obchodnej dohody CETA s Kanadou, vyhlásil dnes napoludnie belgický premiér Charles Michel. Federálna vláda a predstavitelia regionálnych belgických kabinetov vytvorili spoločnú deklaráciu prijateľnú pre všetkých, informoval belgický denník Le Soir.

slovakia

left justify in out

Valónsky premiér Paul Magnette, ktorý odmietal podpis dohody s Kanadou v jej pôvodnom znení, po dosiahnutí kompromisu vyhlásil, že "Valónsko je nesmierne šťastné, že jeho požiadavky boli vypočuté".

 

Účastníci tzv. vnútrobelgických rokovaní, ktoré začali v utorok (25. 10.) poobede a s prestávkami pokračovali celú stredu (26. 10.), sa dohodli, že regionálne parlamenty poskytnú svoje stanovisko k tejto dohode najneskôr v piatok do polnoci.

 

Valónsky parlament v Namure už oznámil, že zvolal plenárne zasadnutie v piatok 28. októbra o 11.00 h. Po preštudovaní deklarácie budú valónski poslanci hlasovať okolo 16.00 h. Rovnaká debata prebehne súčasne aj v parlamente valónsko-bruselskej federácie v Bruseli, ktorej členovia stanovili hlasovanie na 18.00 h.

 

Parlament bruselského regiónu urobí všetko možné, aby zasadal tiež v piatok a prijal konkrétne stanovisko, uviedol jeho predseda Charles Picqué. Parlament frankofónnej jazykovej komunity, ktorý sídli v Bruseli by mal zasadať ešte dnes, oznámila jeho šéfka Fadila Laananová.

 

Text vnútrobelgickej dohody bol zaslaný aj veľvyslancom pri EÚ (COREPER), aby sa aj členské štáty EÚ dozvedeli o kompromisnom výsledku politických rokovaní a dostane sa aj k zodpovedným kanadským úradom, ktoré sa k tomuto textu musia vyjadriť ešte pred oficiálnym podpisom CETA.

 

Televízna stanica RTBF medzitým upozornila, že medzi dôležitými bodmi, ktoré viedli k dosiahnutiu kompromisu a upokojeniu valónskej strany, je aj ten, že Belgicko bude môcť požiadať Súdny dvor Európskej únie, aby preskúmal, či nový systém arbitrážnych sporov medzi štátmi a investormi, ktorý nahradí súčasný arbitrážny mechanizmus, je kompatibilný s CETA.

 

"Je to veľmi dôležitá dohoda, ktorá má hodnotu 12 miliárd eur," vyhlásil belgický premiér Charles Michel. Deklarácia už bola zaslaná Európskej rade a Európskej komisii. Teraz musia deklaráciu odobriť belgické regionálne parlamenty, ktoré majú rozhodnúť najneskôr do piatkovej (28. 10.) polnoci. Potom ju musia schváliť aj členské štáty Európskej únie.

 

Obchodnú dohodu s Kanadou podporujú všetci členovia Únie, ale pred dvoma týždňami ju zablokovalo rozhodnutie valónskeho regionálneho parlamentu. Belgicko potrebuje na podpis dohody súhlas regionálnych parlamentov.

 

Nadnes bol naplánovaný summit EÚ-Kanada v Bruseli, kde mal dohodu podpísať kanadský premiér Justin Trudeau. Po neúspechu belgických rokovaní v stredu kanadská delegácia cestu do Bruselu odriekla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona