Belgickí moslimovia a židia odmietajú humánne zabíjanie zvierat, trvajú na drastických tradíciach

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 13:06 • 2 min
Belgickí moslimovia a židia odmietajú humánne zabíjanie zvierat, trvajú na drastických tradíciach

BRUSEL - Výkonná rada moslimov z Belgicka (EMB) upozornila dnes najvyšší správny súd krajiny, že jeho predstavitelia by mali konzultovať s moslimskou obcou pred záverečným hlasovaním o vyhláške, ktorá ustanovuje zákaz rituálneho zabíjania zvierat bez ich predošlého omráčenia.

slovakia

left justify in out

Rovnaký podnet podala minulý týždeň v piatok aj Ústredná židovská správa v Belgicku. 

 

Belgická televízna stanica RTBF uviedla, že predseda EMB Salah Echallaoui upozornil, že moslimovia v Belgicku majú vážne pochybnosti o tejto vyhláške - či je v súlade so slobodným výkonom náboženských obradov, ktoré zaručuje belgická ústava a tiež Európsky dohovoru o ľudských právach.

 

Echallaoui vo svojom stanovisku spresnil, že pri takejto "citlivej" téme treba prijímať všetky potrebné opatrenia, vrátane hľadania rovnováhy medzi dobrými životnými podmienkami zvierat a slobodou náboženského vyznania.

 

Židia a moslimovia sa pri porážke zvierat riadia zvyklosťami svojej viery, ktorá im nariaďuje presný spôsob usmrtenia zvieraťa a konzumáciu jeho mäsa.

 

Smernica EÚ o pravidlách porážky zvierat definuje, že všetky zvieratá musia byť pred porážkou omráčené. Výnimkou sú práve náboženské spôsoby usmrtenia zvierat, pri ktorých je zvieraťu podrezaný krk a zomiera na vykrvácanie. V krajinách EÚ sa však množia hlasy aktivistov za práva zvierat, podľa ktorých sú spôsoby prípravy mäsa, ktoré zodpovedajú požiadavkám islamu (halál) a judaizmu (kóšer), nehumánne a mali by byť zakázané.

 

V Belgicku túto tému 5. mája presadil Výbor pre životné prostredie valónskeho parlamentu. Valónski poslanci navrhli text vyhlášky, ktorou sa od 1. júna 2018 zakazuje porážka zvierat bez predchádzajúceho omráčenia, s ustanovením prechodného obdobia pre rituálne porážky do 1. septembra 2019.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies