Belgickí liberáli chcú buď post premiéra, alebo funkciu eurokomisára

NETKY.SK • 2 September 2014, 13:21 • 2 min
Belgickí liberáli chcú buď post premiéra, alebo funkciu eurokomisára

BRUSEL - Belgické liberálne Reformné hnutie (MR) má "aritmetické právo" žiadať o post predsedu federálnej vlády alebo o post európskeho komisára.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Belga to dnes uviedol predseda MR Louis Michel, jeden z dvojice politikov poverených zostavením budúcej federálnej vlády Belgicka.
     

Belgicko je poslednou krajinou, ktorá zatiaľ neoznámila novému šéfovi Európskej komisie meno kandidáta na budúceho eurokomisára. Môžu za to práve rokovania medzi liberálmi a flámskymi kresťanskými demokratmi (CD&V) o obsadení najdôležitejších politických funkcií v budúcej vláde. 
     

Michel dnes uviedol, že liberáli majú "aritmetické" právo požadovať funkciu predsedu vlády alebo post európskeho komisára. Líder MR spresnil, že jeho strana sa môže vzdať jednej z dvoch uvedených funkcií, ale určite nie oboch.
     

"Bude to buď premiérske kreslo alebo európsky komisár. Pre MR je nemysliteľné, aby CD&V získala obe pozície," zdôraznil Michel. Upozornil zároveň, že CD&V má ako štvrtá najvýznamnejšia strana v Belgicku menej kresiel v parlamente (18) než liberáli (20), ktorí sú tretím najsilnejším politickým subjektom.
     

Víťazom volieb z 25. mája sa stala Nová flámska aliancia (N-VA), jej líder Bart De Wever však neuspel v úlohe zostavovateľa vlády a druhý najsilnejší politický subjekt, Socialistická strana (PS), nie je súčasťou rokovaní o budúcej vláde.
     

Michel v odkaze na adresu CD&V dodal, že ak chcú pokročiť vo vládnych rokovaniach a nechcú riskovať novú politickú krízu, mali by prihliadnuť na požiadavky liberálov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies