Belgickí farmári chcú v piatok traktormi mierovo obkľúčiť summit EÚ

NETKY.SK • 18 December 2014, 21:52 • 2 min
Belgickí farmári chcú v piatok traktormi mierovo obkľúčiť summit EÚ

BRUSEL - Belgické Združenie poľnohospodárov a chovateľov (Fugea), ako aj valónske a flámske profesijné združenia výrobcov mlieka ohlásili, že v piatok ráno za pomoci traktorov uskutočnia "mierové obkľúčenie" európskych inštitúcií v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Belga je ich protest načasovaný na druhý deň konania summitu EÚ, v rámci ktorého premiéri a prezidenti rokujú o dôležitých ekonomických a investičných otázkach.

 

Farmári, poľnohospodári a mliekari sa rozhodli touto netradičnou formou dať európskym štátnikom najavo svoj nesúhlas s politikou úsporných opatrení a dohodami o voľnom obchode, o ktorých EÚ rokuje so svojimi zahraničnými partnermi.

 

Protest predstaviteľov belgického agrosektora nie je spojený so sériou mohutných štrajkov, ktoré za posledné dva mesiace organizovali hlavné odborové centrály v krajine a ktoré boli zamerané proti politike domácej vlády.

 

Podľa údajov, ktoré médiám poskytol predseda Fugea Philippe Duvivier, sa v európskej štvrti, v uliciach okolo budovy Európskej rady bude v piatok ráno pohybovať okolo 50 traktorov.

 

Poľnohospodári chcú "obsadiť" ulice v okolí Európskej rady už od siedmej hodiny ráno. Organizátori tvrdia, že ich cieľom nie je blokovať cesty do hlavného mesta alebo zahustiť diaľnice, aj preto chcú prísť na miesto protestu ešte pred rannou dopravnou špičkou.

 

Dosah "traktorového protestu" na európskych štátnikov však môže byť minimálny, pretože predseda Európskej rady Donald Tusk opakovane naznačil, že si želá ukončenie rokovaní štátnikov ešte dnes, prípadne počas nočných hodín, a v piatok bude budova, kde sa konajú summity, prázdna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies