Belgické Valónsko odmietlo dohodu CETA

NETKY.SK • 14 Október 2016, 15:34 • 2 min
Belgické Valónsko odmietlo dohodu CETA

BRUSEL - Belgický región Valónsko nepodporí dohodu o vytvorení zóny voľného obchodu medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Oznámil to v piatok premiér frankofónneho regiónu Paul Magnette.

slovakia

left justify in out

Valónsko federálnej vláde neposkytne mandát, aby na nadchádzajúcom summite EÚ schválila dohodu, povedal premiér. Podľa kritikov by obchodný pakt otvoril valónsky trh lacnejším kanadským dovozom, čo by poškodilo tamojších farmárov a priemysel. Garancie obsiahnuté v návrhu dohody nepostačujú a preto sú potrebné ďalšie rokovania, zdôraznil Magnette.


CETA by podľa stúpencov mala zrušením ciel a obchodných obmedzení prispieť k podpore hospodárskeho rastu a k vytvoreniu nových pracovných príležitostí. Odporcovia dohody však poukazujú predovšetkým na osobité úpravy, ktoré budú zvýhodňovať zahraničných investorov, ako aj na hrozbu podlomenia demokratických princípov, či európskych sociálnych a ekologických štandardov. O pakte budú hlasovať zástupcovia členských štátov EÚ na summite, ktorý sa uskutoční v utorok 18. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies