Belgické úrady začali po troch rokoch s rekonštrukciou prípadu Jozefa Chovanca

NETKY.SK • 27 September 2021, 16:36 • 2 min
Belgické úrady začali  po troch rokoch s rekonštrukciou prípadu Jozefa Chovanca

BRUSEL - Slovenský občan zomrel v nemocnici po brutálnom zásahu belgickej polície.

slovakia

left justify in out

Belgické úrady začali v pondelok s rekonštrukciou prípadu, pri ktorom zomrel slovenský občan Jozef Chovanec vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v belgickom Charleroi. Ako informovala televízna stanica RTBF, rekonštrukcia bude prebiehať v reálnom čase, minútu po minúte

 

img

 

Počas dvoch dní tak bude prevádzka letiska obmedzená. Rekonštrukcia sa bude robiť aj v cele, v ktorej Chovanec strávil päť hodín. "Bude tam veľa ľudí. Všetci aktéri z tej noci – polícia, bezpečnostná služba, lekár... Potom obhliadajúci sudca, ktorý nariadil rekonštrukciu udalostí, v sprievode odborníkov. Ministerstvo spravodlivosti zastupuje kráľovský prokurátor. A potom ďalší kľúčoví hráči, ako sú vdova po Jozefovi Chovancovi, jeho právnici a technickí poradcovia," uviedol pre RTBF generálny prokurátor z mesta Mons Ignacio de la Serna.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Na rekonštrukcii prípadu úmrtia Jozefa Chovanca sa zúčastnia traja svedkovia a dvaja znalci zo Slovenska

 

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok verí, že účasť Slovenska na vyšetrovaní a rekonštrukcia posunú prípad ďalej a začne sa súdne pojednávanie. „Apelujeme opätovne na zložky belgického kráľovstva rešpektujúc, samozrejme, ich nezávislosť, ale apelujeme na to, aby sme sa zásadne posunuli pri vyšetrovaní tohto tragického prípadu nášho spoluobčana,“ vyhlásil.

 

img

 

Korčok informoval, že na rekonštrukcii prípadu sa zúčastňujú aj traja svedkovia zo Slovenska. Tí sa spoločne s Chovancom nachádzali na palube lietadla, odkiaľ ho vyviedli bezpečnostné zložky. 

 

Ako informoval portál Pravda.sk, jedného zo svedkov Romana Behúla, ktorý sedel v rovnakom lietadle, však úrady nepozvali. Pritom on sám chcel vypovedať. V rozhovore vyjadril znepokojenie nad celou tragickou udalosťou. Verí, že sa okolnosti úmrtia slovenského občana dôsledne vyšetria.  

 

Podľa belgických médií sa na palube lietadla správal násilne, sotil do letušky, lebo si nemohol sadnúť na ním zvolené sedadlo. Tieto tvrdenia však v rozhovore vyvrátil. „Pripadal mi ako človek, ktorý je dezorientovaný, otupený, možno hendikepovaný. Ako bol veľký a silný, paradoxne pôsobil až bezmocný,“ povedal pre Pravdu Behúl. Kapitán lietadla odmietol vzlietnuť, kým nezasiahla privolaná letisková polícia. 

 

Prečítajte si tiež: Prípad Jozefa Chovanca, ktorý zomrel na belgickom letisku, už čoskoro zrekonštruujú

 

Rekonštrukcia udalostí na letisku v Charleroi sa mala uskutočniť už skôr, pre pandémiu sa však termín musel odložiť. Posun v hodnotení prípadu priniesol videozáznam zverejnený vlani v auguste. Na záberoch vidieť, ako policajti na Chovancovi vyše štvrťhodiny kľačali a jedna z policajtiek hajlovala, zatiaľ čo jej kolegovia sa tomu smiali.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies