Belgické úrady odhalili desiatky radikálnych moslimov nebezpečných pre štát

NETKY.SK • 29 September 2016, 17:56 • 2 min
Belgické úrady odhalili desiatky radikálnych moslimov nebezpečných pre štát

BRUSEL - Belgické úrady počas uplynulých šiestich mesiacov odhalili v bruselskej štvrti Molenbeek 57 ľudí, ktorí sú nebezpeční pre štát. Oznámil to dnes belgický minister vnútra Jan Jambon.

slovakia

left justify in out

Minister sa pochválil prvými výsledkami svojho plánu na boj proti radikálnemu islamu a terorizmu, ktorý spustil vo februári. Časť z takmer 60 nebezpečných osôb bojovala v Sýrii a vrátila sa do Belgicka a ďalších 27 z nich je zradikalizovaných a uvažujú nad odchodom na Blízky východ. Podľa Jambona musia byť tieto osoby vždy pod kontrolou a "treba zabrániť tomu, aby naplánovali teroristický útok alebo iný násilný čin".

 

Polícia ich odhalila vďaka viac ako 5000 domovým prehliadkam, sledovaniu diania v mešitách a ďalším opatreniam nielen v Molenbeeku, ale aj v ďalších šiestich bruselských štvrtiach. Na posilnenie radov polície a intenzívnejší boj proti radikalizácii zatiaľ belgická federálna vláda vyčlenila 39 miliónov eur.

 

Starostka Molenbeeku Fransoise Schepmansová minulý týždeň vyhlásila, že aktuálne zo štvrte prúdi do Sýrie menej ľudí ako v minulosti. Vyjadrila ale obavy z miestneho vplyvu konzervatívnej vetvy islamu, hoci sa nevyhnutne neprejavuje násilne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies