Belgické občianstvo vlani získalo viac ako 2-tisíc naturalizovaných cuzdincov

NETKY.SK • 10 Február 2017, 12:52 • 2 min
Belgické občianstvo vlani získalo viac ako 2-tisíc naturalizovaných cuzdincov

BRUSEL – Belgické občianstvo vlani získalo viac ako 2000 naturalizovaných cudzincov, najviac z Maroka. Pred desiatimi rokmi bol počet udelených občianstiev štvornásobný. Za pokles môžu prísnejšie pravidlá.

slovakia

left justify in out

Viac ako polovicu z 2117 udelených občianstiev získali obyvatelia v severnom Flámsku a po päť stovák Belgičanov pribudlo v Bruseli a Valónsku. Informoval o tom dnes belgický denník La Derniere Heure, ktorému štatistické údaje poskytlo ministerstvo vnútra.

 

Z celkového počtu 2117 nových naturalizovaných Belgičanov je ich najviac pôvodom z Maroka (277) a Konžskej demokratickej republiky (146). Menej ako sto ich pochádza z Rumunska, Turecka a Bulharska.

 

Od roku 2013 platia pri získavaní belgického občianstva prísnejšie pravidlá. Žiadateľ musí preukázať, že na území štátu žil najmenej päť rokov. Tiež musí ovládať jeden z troch oficiálnych jazykov – francúzštinu, flámčinu a nemčinu – aspoň na úrovni A2, čo je potrebné dokázať jazykovým diplomom.

 

Po ekonomickej stránke štát od žiadateľov požaduje absolvovanie vzdelávacieho alebo integračného programu, prípadne predloženie diplomu. Počas piatich rokov pobytu v Belgicku si musí žiadateľ odpracovať aspoň 468 dní.

 

Okrem naturalizovania získalo 25.610 osôb belgické občianstvo iným spôsobom – adopciou, zjednotením rodiny alebo narodením v zahraničí v prípade, že jeden z rodičov je Belgičan.

 

Spomínanými postupmi vlani celkovo pribudlo 27.727 občanov Belgicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona