Belgické médiá hovoria o miliardových únikoch na daniach v afére SwissLeaks

NETKY.SK • 9 Február 2015, 13:14 • 2 min
Belgické médiá hovoria o miliardových únikoch na daniach v afére SwissLeaks

BRUSEL - Belgicko zásluhou aféry, ktorá dostala názov SwissLeaks, prišlo o 6,2 miliardy USD v podobe daňových únikov.

slovakia

left justify in out

Z najnovšieho prieskumu Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) vyplýva, že švajčiarska finančná inštitúcia HSBC Private Bank prijala vklady z celého sveta vo výške 102 miliárd USD a aktívne pritom pomáhala svojim klientom vyhnúť sa daňovej povinnosti. Uviedla tlačová agentúra Belga.

 

Novinári z ICIJ upozornili, že v polovici minulého desaťročia banka HSBC len na svojich účtov v ženevskej pobočke prilákala len z Belgicka vklady za 6,2 miliardy USD. Ide dokopy o 4612 bankových účtov rozdelených na vyše 3000 Belgičanov alebo spoločnosti zapísané v Belgicku. Ako uviedol belgický denník Le Soir, belgická justícia hovorí o "miliardách", ktoré unikli štátnej kontrole. Presnejšie ide o sumu 6.263.163.063 USD podľa výmenného kurzu z obdobia rokov 2006-2007. S ohľadom na infláciu do roku 2015 v hre je ďalších 5 až 6 miliárd eur.

 

Správa ICIJ naznačila, že HSBC bola v tejto finančnej schéme ústretová voči organizovaným daňovým podvodom, organizovanému zločinu a výkonu nelegálnej praxe finančného sprostredkovateľa, pričom ide o podvody v globálnom meradle. Medzi držiteľmi účtov vo výške 102 miliárd USD, ktoré zvýhodňovali zdaňovanie, sa nachádzajú známe osobnosti zo šoubiznisu, diktátori, obchodníci so zbraňami, politici a v prípade Belgicka viacero obchodníkov s diamantmi zo známej antverpskej burzy diamantov.

 

ICIJ pripomenulo, že na vypracovaní prieskumu sa zúčastnilo viac ako 140 novinárov, z belgickej strany to boli novinári z denníkov Le Soir a Du Tijd a internetového spravodajského servera MO*.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies