Belgické lietadlá sa nezúčastnili na masakre civilistov v Mósule

NETKY.SK • 3 Apríl 2017, 07:27 • 2 min
Belgické lietadlá sa nezúčastnili na masakre civilistov v Mósule

BRUSEL - Belgické vojenské lietadlá, pomáhajúce medzinárodnej koalícii pod vedením USA bojovať proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Iraku a v Sýrii, neboli súčasťou operácie v Mósule zo 17. marca, ktorá si vyžiadala životy najmenej 200 civilistov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Túto informáciu potvrdila v nedeľu večer agentúra Belga s odvolaním sa na zdroje amerického ministerstva obrany. "Pentagón nepotvrdil účasť belgických lietadiel či lietadiel iných koaličných krajín na smrtiacom nálete, ktorý bol vykonaný 17. marca na mesto Mósul v rámci bitky o oslobodenie tohto mesta na severe Iraku z područia džihádistov IS," uviedla Belga.

 

Správa prichádza po sobotňajšom odhalení britského novinára Martina Chulova, ktorý pre denník The Guardian pokrýva dianie na Blízkom východe. Na Twitteri uviedol, že správa Pentagónu naznačuje, že na útoku na mósulskú štvrť Džadída sa nezúčastnili len americké lietadlá, ale aj britské, francúzske a belgické.

 

V Belgicku táto správa vyvolala verejnú polemiku a časť parlamentnej opozície žiadala objasnenie zo strany ministra obrany Stevena Vandeputa. Belgická federálna prokuratúra koncom minulého týždňa otvorila predbežné vyšetrovanie udalostí v Mósule. Francúzsky generálny štáb vo štvrtok potvrdil, že francúzske stíhačky 17. marca vykonali útoky na Mósul, ale nie na štvrť, kde došlo k zabitiu veľkého množstva civilistov.

 

Belga spresnila, že podľa vyjadrenia hovorcu francúzskeho veľvyslanectva Paríž vytvoril vyšetrovaciu komisiu, ktorá má zistiť povahu vojenskej misie francúzskych stíhačiek v predmetný deň. Belgicko je súčasťou medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS od roku 2014. Belgické stíhačky sú v súčasnosti, v rámci svojich bojových misií, aktívne v oblasti mesta Mósul.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona