Belgická vláda zvažuje primeraný trest pre "neposlušného" princa Laurenta

NETKY.SK • 8 August 2017, 07:16 • 2 min
Belgická vláda zvažuje primeraný trest pre "neposlušného" princa Laurenta

BRUSEL - Belgický premiér Charles Michel sa vyslovil dnes za "primerané" potrestanie princa Laurenta, mladšieho brata kráľa Filipa, ktorý bol vyfotografovaný ako účastník slávnosti pri príležitosti 90. výročia založenia čínskej armády.

slovakia

left justify in out

Na podujatí, ktoré sa konalo 19. júla na čínskej ambasáde v Bruseli, sa totiž zúčastnil aj napriek premiérovmu zákazu stretávať sa s cudzími hodnostármi.

 

Belgické médiá dnes upozornili, že fotografiu, na ktorej je princ Laurent zachytený v spoločnosti čínskych hodnostárov a belgických vojakov, zverejnil samotný princ na svojom účte na Twitteri. Kráľovský palác na to zatiaľ nezareagoval a princ Laurent pre médiá potvrdil, že bol na tejto akcii na "osobné pozvanie".

 

Po viacerých diplomatických incidentoch z posledných rokov, ktoré vzbudili nevôľu kráľovského dvora a federálnej vlády, premiér princa upozornil, že sa nemôže stretávať s hodnostármi cudzích štátov bez súhlasu vlády. V opačnom prípade riskuje stratu dotácií, ktorú mu federálna vláda vypláca každý rok ako členovi najužšej kráľovskej rodiny. Ide o sumu vo výške 308.000 eur.

 

Premiér - po širokej medializácii tejto kauzy - dnes oznámil, že navrhne federálnej vláde, aby začala konať a udelila princovi "primeraný trest". Ten by podľa premiérovho hovorcu Barenda Leytsa mohol mať podobu čiastočného odňatia dotácií na rok 2017.

 

Návrh na zrušenie alebo obmedzenie dotácií pre princa Laurenta bude musieť odobriť aj federálny parlament. Pri rozhodovaní môže zavážiť aj ďalší princov "prešľap", keď pred niekoľkými týždňami prijal pozvánku od priaznivcov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Belgicku a dokonca aj vystúpil pred tureckou komunitou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona