Belgická vláda sa definitívne rozhodla pre americké stíhačky F-35

NETKY.SK • 25 Október 2018, 14:46 • 2 min
Belgická vláda sa definitívne rozhodla pre americké stíhačky F-35

BRUSEL - Belgická federálna vláda vo štvrtok definitívne potvrdila, že v rámci modernizácie ozbrojených síl nakúpi americké bojové stíhačky F-35 Lightning II, vyrábané spoločnosťou Lockheed Martin.

slovakia

left justify in out

V správe, ktorú priniesli viaceré belgické médiá, sa uvádza, že americké stíhačky piatej generácie nahradia starnúcu flotilu lietadiel F-16.

 

Vláda spustila výberový proces na nákup 34 stíhačiek "novej generácie" v marci 2017 s pôvodným rozpočtom vo výške 3,6 miliardy eur a s predpokladom ďalších nákladov na údržbu a obsluhu vo výške 15 miliárd eur počas odhadovanej 40-ročnej životnosti nových lietadiel. Medzitým sa nákupná cena zvýšila na štyri miliardy eur.

 

Uvedenie prvých stíhačiek F-35 do prevádzky očakáva belgická armáda v roku 2023. Vláda tak definitívne "potopila" konkurenčný európsky návrh, keď druhou možnosťou bol nákup bojových lietadiel typu Typhoon, ktoré vyrába konzorcium Eurofighter Group zo Spojeného kráľovstva s účasťou Nemecka, Španielska a Talianska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona