Belgická vláda prijala zákon o odškodňovaní ľudí po teroristických útokoch

NETKY.SK • 24 Február 2017, 17:47 • 2 min
Belgická vláda prijala zákon o odškodňovaní ľudí po teroristických útokoch

BRUSEL – Nový zákon pomáhajúci obetiam teroristických útokov a ich blízkym by sa mal onedlho stať v Belgicku realitou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jeho cieľom je automaticky odškodňovať ľudí, ktorých priamo či nepriamo zasiahol útok. Zákon dnes schválila federálna vláda, na jeho uvedenie do platnosti je však ešte potrebný súhlas parlamentu.

 

Nový zákon by mal automaticky obetiam teroristických útokov a ich blízkym prisudzovať špeciálny štatút. Vďaka nemu získajú nárok na odškodnenie a preplatenie výdavkov na lekársku a psychologickú starostlivosť súvisiacu s útokom. Doteraz o odškodnenie museli sami požiadať.

 

Legislatíva sa bude vzťahovať na Belgičanov doma aj v zahraničí a cudzincov, ktorí majú nahlásený pobyt v Belgicku. Informovala o tom agentúra Belga.

 

Belgická vláda schválila zoznam 13 teroristických útokov spáchaných v ostatných piatich rokoch v Európe, Turecku a Afrike, na ktoré sa odškodnenie bude vzťahovať. Ide napríklad o vlaňajšie teroristické útoky v Bruseli, Nice alebo Paríži.

 

Na odškodnenie zranených a blízkych obetí vláda vyčlenila jeden milión eur. Premiér Charles Michel avizoval, že v najbližších dňoch sa stretne s predstaviteľmi poisťovní, aby sa dohodli na tom, ako odškodňovanie urýchliť.

 

Viacero príbuzných obetí sa dlhodobo sťažovalo na proces odškodňovania po vlaňajších atentátoch v Bruseli. Michel dnes priznal, že systém nefungoval hladko. "Niektoré veci fungovali dobre, iné horšie," uviedol belgický premiér s tým, že vláda si z toho vzala ponaučenie.

 

Samovražedné bombové útoky spáchané 22. marca na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maalbeek/Maelbeek si vyžiadali celkovo 32 obetí na životoch a vyše 300 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies