Belgická vláda predĺžila o ďalší mesiac prítomnosť vojakov v uliciach

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 17:09 • 2 min
Belgická vláda predĺžila o ďalší mesiac prítomnosť vojakov v uliciach

BRUSEL - Belgický minister obrany Steven Vandeput dnes potvrdil, že federálna vláda rozhodla o predlžení prítomnosti ozbrojených vojakov v uliciach Bruselu a ostatných miest o ďalší mesiac. Celkový počet nasadených vojakov sa má zvýšiť na 740, teda o 40 mužov.

slovakia

left justify in out

Dodatočných 40 príslušníkov armády bude odvelených na ochranu belgických jadrových zariadení, uviedla televízna stanica RTBF.


Vojaci hliadkujú v uliciach belgických miest už vyše roka, dôvodom sú obavy z možných teroristických útokov. Federálna vláda prijala toto opatrenie krátko po vlaňajších útokoch na satirický časopis Charlie Hebdo v Paríži a najmä po likvidácii teroristickej džihádistickej bunky v belgickom meste Verviers. K obom udalostiam došlo v januári 2015.


Prítomnosť vojakov v uliciach bola ešte posilnená po novembrových atentátoch v Paríži, keď bol v Bruseli na necelý týždeň zavedený štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia. Ďalší mesiac potom platil tretí stupeň, čo znamená "vážne ohrozenie".


Vláda sa dnes rozhodla predĺžiť nasadenie vojakov v uliciach na základe odporúčania Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM), podľa ktorého nedošlo k zlepšeniu situácie v bezpečnostnej oblasti.


Operácia s názvom "Bdelý strážca" mobilizuje dovedna 1000 vojakov, z toho je 700 je nasadených priamo v uliciach miest. Belgických daňových poplatníkov toto opatrenie stojí približne milión eur mesačne.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies