Belgická vláda má problém: Ide o pakt OSN o migrácii

NETKY.SK • 6 December 2018, 08:03 • 2 min
Belgická vláda má problém: Ide o pakt OSN o migrácii

BRUSEL - Belgickej vláde hrozí zásadný rozkol v súvislosti s migračným paktom Organizácie Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Hoci vláda ako celok, a najmä premiér Charles Michel, pakt hodlajú podporiť, vážne výhrady voči nemu má najsilnejšia strana belgickej vlády, Nová flámska aliancia (N-VA). Tá síce na základe koaličnej dohody nedisponuje postom premiéra a jej predseda Bart De Wever je mimo vlády, no pre existenciu belgického kabinetu je táto strana kľúčová.

 

img

Zdroj: SITA

Podľa najnovších signálov z prostredia N-VA by sa spor mohol na nejaký čas urovnať, keďže strana údajne považuje plány vlády v ekonomickej a sociálnej oblasti za dôležitejšie ako otázku migračného paktu, a chce sa na nich naďalej podieľať. Na základe toho N-VA signalizuje, že neodíde z vlády ani v prípade, ak premiér Michel predloží migračný pakt tento týždeň na schválenie parlamentu, čo má v pláne.

Celý problém, ktorý donedávna hrozil pádom vlády, sa môže opäť vrátiť na stôl tesne pred tým, ako bude chcieť Michel pakt o migrácii definitívne podpísať. Tento akt totiž vyžaduje súhlas vlády vrátane N-VA, a až táto situácia preverí odhodlanie tejto strany pokračovať vo vláde aj napriek jej nesúhlasu s migračným paktom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies