Belgická vláda je pripravená uznať Palestínu ako štát

NETKY.SK • 3 December 2014, 11:23 • 2 min
Belgická vláda je pripravená uznať Palestínu ako štát

BRUSEL - Belgicko je pripravené uznať Palestínu ako štát aj podľa medzinárodného práva. Vyplýva to z dohody medzi koaličnými stranami, ktoré zostavili federálnu vládu. K uznaniu Palestíny by mohlo dôjsť už na budúci týždeň, keď vláda predloží tento návrh do parlamentu, uviedla dnes tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Belgický denník Le Soir pripomenul, že väčšinovú dohodu sa v tomto ohľade podarilo dosiahnuť medzi stranami stredopravicovej koalície, ktorými sú Reformné hnutie (MR), Flámski liberálni demokrati (VLD), Flámski kresťanskí demokrati (CD&V) a Nová flámska aliancia (N-VA).

 

Politická dohoda uvádza, že medzi faktory, ktoré rozhodujú o "správnom načasovaní" uznania palestínskeho štátu, patrí rozvoj spolupráce medzi členskými krajinami Európskej únie a úsilím EÚ podporovať mierový proces s cieľom konečného a komplexného riešenia vzťahov medzi Izraelom a palestínskym štátom.

 

Belgickí vládni predstavitelia v tejto dohode stanovili, že hranice uznávaného územia Palestíny budú také, aké boli v roku 1967. Prípadné úpravy hraníc musia byť so súhlasom oboch strán.

 

Belgicko sa po súhlase parlamentu s týmto vládnym návrhom môže stať druhou krajinou v Európe, ktorá oficiálne uzná štátnosť Palestíny. Prvým členským štátom, ktorý tento krok už odobril, je Švédsko.

 

Téma uznania Palestíny je na pracovnom stole aj ďalších krajín EÚ. V utorok poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu schválili uznesenie, v ktorom vyzývajú vládu na uznanie palestínskeho štátu. Ide o symbolický krok, ktorý demonštruje narastajúcu netrpezlivosť Európy s viaznucim mierovým procesom medzi Izraelom a Palestínčanmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies