Belgická tajná služba podozrieva desiatky vojakov z radikalizmu a kriminality

NETKY.SK • 23 December 2016, 13:37 • 2 min
Belgická tajná služba podozrieva desiatky vojakov z radikalizmu a kriminality

BRUSEL – Približne 50 vojakov belgickej armády sleduje tamojšia vojenská tajná služba pre podozrenia z islamského radikalizmu a kriminality. Uviedol to svojej správe výbor pre kontrolu tajných služieb.

slovakia

left justify in out

Približne desiatka zo sledovaných vojakov údajne vyznáva salafizmus, ortodoxnú odnož sunnitského islamu so striktným výkladom moslimského práva šaría. Časť z nich mala byť aktívna v radikálnych islamských kruhoch.

 

Ostatných sledovaných vojakov tajná služba podozrieva z kontaktov so zločineckými skupinami alebo krajne pravicovými hnutiami, informoval dnes belgický denník La Derniere Heure.

 

Na základe belgickej ústavy nie je možné vojaka prepustiť z armády na základe jeho názorov, ale len vtedy, ak spácha trestný čin.

 

Na vojenskú aj civilnú tajnú službu v Belgicku dohliada špeciálny výbor nazývaný "Comité R", ktorý o ich činnosti vydáva pravidelne správy. Členov tohto výboru vymenúva parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies