Belgická robotnícka strana chce istotu, že dovážaná ropa nie je od teroristov

NETKY.SK • 25 November 2015, 12:29 • 2 min
Belgická robotnícka strana chce istotu, že dovážaná ropa nie je od teroristov

BRUSEL - Belgická robotnícka strana (PTB) vyzvala dnes predsedu vlády Charlesa Michela, aby prikázal vykonanie auditu o pôvode ropy, ktorú dováža Belgicko. Zámerom PTB je zistiť, či dovážaná ropa nepochádza z nálezísk alebo rafinérií pod kontrolou teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Píše o tom tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

PTB - malá ultraľavicová strana, ktorá má len dvoch poslancov v parlamente a otvorene sa hlási k marxistickej ideológii - pripomenula, že džihádisti z Dáišu, ako sám seba označuje IS, ovládajú približne desať percent produkcie ropy v Iraku a zhruba 60 percent zo sýrskych rafinérií na spracúvanie ropy, čo tejto skupine zaručuje značné finančné príjmy.

 

"Príjmy z ropy sú životnou tepnou pre Dáiš, ktorá im slúži na nákup zbraní, financovanie výcvikových táborov a v neposlednom rade, čo je tiež dôležité, na vysoké platy," upozornil poslanec za PTB vo federálnom zhromaždení Raoul Hedebouw.

 

Poslanec zdôraznil, že či už ide o náboženské dôvody alebo nie, peniaze sú vždy peniazmi. Vysoké mzdy boli jeden z dôvodov, že do Dáišu začali vstupovať tisíce bojovníkov zo Slobodnej sýrskej armády (FSA) a skupiny an-Nusra, ktoré v Sýrii bojujú proti vládnemu režimu Bašára Asada.

 

PTB preto chce, aby belgická federálna vláda uskutočnila audit a uistila sa, že ropa používaná v Belgicku nepochádza z nálezísk alebo rafinérií pod kontrolou Dáišu.

 

Belgická robotnícka strana zároveň pripomenula, že veľvyslankyňa EÚ v Iraku, česká diplomatka a bývalá europoslankyňa Jana Hybášková, už pred rokom odsúdila a kritizovala niektoré členské štáty EÚ, že nakupujú ropu od teroristických skupín pôsobiacich na tomto území.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies