Belgická prokuratúra žiada pre džihádistov z Verviers dlhoročné tresty

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 19:11 • 2 min
Belgická prokuratúra žiada pre džihádistov z Verviers dlhoročné tresty

BRUSEL - Belgická federálna prokuratúra žiada o tresty odňatia slobody medzi desiatimi a 18 rokmi pre štyroch hlavných členov džihádistickej bunky, ktorú protiteroristické komando zničilo minulý rok v januári počas zásahu v meste Verviers na východe Belgicka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prokurátor Bernard Michel v rámci dnes predloženej obžaloby na súde v Bruseli požiadal o preklasifikovanie činov obvinených džihádistov do skutkovej podstaty "prípravy teroristických vrážd".

Obvinených je celkovo 16 páchateľov, ktorých vodcom bol Abdelhamid Abaaoud, Belgičan marockého pôvodu, považovaný za koordinátora teroristických útokov z 13. novembra v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 osôb. Abaaoud bol o päť dní neskôr zabitý pri prestrelke s políciou na parížskom predmestí Saint-Denis.

 

Počiatočná klasifikácia činov obžalovanej skupiny obsahovala okrem položky "členstvo v teroristickej organizácii" aj "pokus o teroristické útoky", čo predvída útoky skôr voči budovám a úradom, napríklad policajným staniciam, ako zámerné útoky voči ľuďom.

 

"Videli sme v Paríži a Bruseli, na čo slúži výbušnina TATP," odkázal prokurátor na obľúbenú výbušninu Islamského štátu (IS), ktorá bola použitá pri útokoch z 13. novembra v Paríži a 22. marca v Bruseli.

 

Zo 16 obžalovaných súdia deviatich v neprítomnosti. Štyria z prítomných sú považovaní za vodcov teroristickej bunky. Viacerí z obžalovaných pochádzajú z bruselskej prevažne imigrantskej štvrte Molenbeek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies