Belgická prokuratúra vzniesla obvinenie z terorizmu voči ďalším dvom osobám

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 11:37 • 2 min
Belgická prokuratúra vzniesla obvinenie z terorizmu voči ďalším dvom osobám

BRUSEL - Ďalšie dve osoby obvinila dnes belgická federálna prokuratúra v súvislosti s vyšetrovaním atentátov, ktoré sa odohrali 22. marca v Bruseli. Informovala dnes o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa belgických médií ide o Smaila F., narodeného v roku 1984, a Ibrahima F., narodeného v roku 1988. Prokuratúra ich obvinila z účasti na aktivitách zločineckej skupiny, ako aj z účasti na teroristických útokoch a pokusoch o teroristické útoky ako ich páchatelia, spolupáchatelia alebo komplici, spresnila prokuratúra.

 

Podľa AP má prokuratúra indície, že títo dvaja podozriví majú spojitosť s priestormi prenajatými v bruselskej štvrti Etterbeek, ktoré polícia prehľadala uplynulú sobotu. Belgické médiá špekulujú, že byt na Avenue des Casernes mohol poslúžiť ako skrýša samovražednému atentátnikovi z bruselského metra.

 

Útoky, ktoré Brusel zažil 22. marca, si vyžiadali 32 obetí na životoch a vyše 300 zranených. Ich terčom bol jeden z terminálov letiska Zaventem a stanica metra Maelbeek.

 

AP pripomenula, že v rukách polície sú dvaja kľúčoví podozriví z priamej účasti na útokoch v Bruseli. Obaja boli zadržaní uplynulý piatok.

 

Jedným z nich je Mohammed Abrini, o ktorom sa hovorí ako o "mužovi v klobúku" zaznamenanom v blízkosti páchateľov atentátu na bruselskom letisku.

 

Abrini - pre políciu "známa firma" už z minulosti - má na konte niekoľko krádeží a stíhaný bol aj za nelegálne držanie drog. Vyrastal v prisťahovaleckej štvrti Molenbeek po boku atentátnika z Paríža Salaha Abdeslama a jeho brata Brahima Abdeslama, ktorý sa počas parížskych útokov vyhodil do vzduchu.

 

Abriniho videli v spoločnosti oboch bratov Abdeslamovcov v dňoch pred atentátmi v Paríži (11. a 12. novembra) a podľa údajov polície pre atentátnikov z Paríža zrejme slúžil ako šofér medzi oboma metropolami a mal na starosti aj prenájom úkrytov v parížskom regióne, kde sa skrývalo samovražedné komando.

 

Druhým mužom zadržaným uplynulý piatok je Osama Krayem, ktorý sa vyskytuje na záznamoch bezpečnostnej kamery na stanici metra Pétillon krátko predtým, ako sa samovražedný atentátnik Khalid Bakraoui vyhodil do vzduchu o niekoľko zastávok ďalej, na stanici Maelbeek v blízkosti inštitúcií Európskej únie. Krayem je z vyšetrovania známy aj pod falošným menom Naim Hamed.

 

Podľa belgických médií práve Krayem pred útokmi z 22. marca v nákupnom centre City2 kúpil batohy, v ktorých bola použitá výbušnina pri útokoch na letisku Zaventem a na stanici Maelbeek.

 

Podľa webovej stránky denníka La Derniere Heure (DH) polícia intenzívne pátra po batohu, ktorý mal tesne pred útokom v metre pri sebe Osama Krayem. Polícia totiž predpokladá, že v tejto batožine by mohli byť výbušniny.

Doterajšie policajné razie, ktorých cieľom bolo výbušninu nájsť, neboli úspešné. Jedna z nich sa uskutočnila uplynulú sobotu v Etterbeeku. Polícia podľa DH predpokladá, že pomoc pri pátraní by jej mohli výpovede dnes obvinených mužov.

 

Belgické súdy by tento štvrtok mali rozhodnúť o predĺžení vyšetrovacej väzby uvalenej na viacerých mužov zadržaných v súvislosti s vyšetrovaním atentátov v Bruseli. Ide o Mohammeda Abriniho, Osamu Krayema, Hervého B.M. a Bilala E.M.

 

Mohamed Abrini je momentálne vo väzení v bruselskej štvrti Forest, čo si vynútilo prevoz zadržaného "mentora belgického džihádu" Chálida Zarkáního do väznice v Ittre, kde pre zradikalizovaných moslimov vybudovali nové krídlo. Zarkání, prezývaný aj "Papa Noel", je považovaný za jedného z hlavných náborárov pre sýrsky džihád v bruselskej štvrti Molenbeek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies