Belgická prokuratúra: Pokus o útok na kasárne zrejme nebol teroristickým činom

NETKY.SK • 26 Október 2015, 16:23 • 2 min
Belgická prokuratúra: Pokus o útok na kasárne zrejme nebol teroristickým činom

NAMUR - Nič nenasvedčuje tomu, že by dnešný pokus o útok na kasárne pri meste Namur juhovýchodne od Bruselu bol teroristickým činom, uviedla belgická prokuratúra.

slovakia

left justify in out

U zadržaného podozrivého nenašli zbrane a v jeho aute, ktorým sa pokúsil preniknúť na základňu, neboli žiadne výbušniny, informovala agentúra Reuters.

Hovorca prokuratúry na tlačovej konferencii v Namure novinárom povedal, že úrady momentálne nepredpokladajú, že pôjde o vyšetrovanie týkajúce sa terorizmu. "Hypotézu izolovaného incidentu alebo duševne nestálej osoby nemožno vylúčiť," dodal. K totožnosti zadržaného povedal len to, že sa narodil v roku 1983.

 

Muž s kuklou na hlave sa dnes dopoludnia pokúsil so svojím vozidlom preraziť bránu kasární výsadkových jednotiek pri obci Flawinne neďaleko Namuru. Na mieste zaznelo viacero výstrelov a muž utiekol. Správy o zranených sa neobjavili.

 

Vozidlo použité pri pokuse o útok našli krátko po incidente v neďalekej štvrti mesta Namur. Samotného podozrivého policajti zadržali o tri hodiny neskôr po pátraní, do ktorého zapojili aj vrtuľníky.

 

Belgické médiá uviedli, že zadržaný pochádza z oblasti okolo Namuru a údajne má psychické problémy.

 

Belgický minister obrany Steven Vandeput uviedol, že motív votrelca je nejasný, zdôraznil však, že išlo "určite o útok namierený proti kasárňam". Vzhľadom na zvýšenú pohotovosť podľa neho vojaci okamžite "vypálili asi desať varovných výstrelov".

 

"Ďalších 30 minút to bolo šialené. Všade chodili vojaci, policajné dodávky, špeciálne jednotky, a okolo 11.00 h dorazila pyrotechnická jednotka a nám povedali, aby sme sa tam nezdržiavali," citovala agentúra AP Fabienne Botildovú, ktorá býva neďaleko vchodu do kasární.

 

Mnohí vojaci zo základne sa podľa agentúry Belga aktuálne zúčastňujú na veľkom vojenskom cvičení NATO v južnej Európe s názvom Trident Juncture.

Belgicko je v stave zvýšenej pohotovosti pred ďalšími útokmi extrémistov po tom, ako ozbrojenec v máji 2014 zabil štyroch ľudí pri útoku na židovské múzeum v Bruseli.

 

V januári policajti zabili dvoch mužov a zadržali tretieho v meste Verviers na východe krajiny pri protiteroristickom zásahu, zameranom proti skupine podozrievanej z prípravy závažného útoku.

 

Belgicko patrí podľa nedávnej predbežnej správy OSN ku krajinám, z ktorých v prepočte na jedného obyvateľa pochádza najviac zahraničných bojovníkov, ktorí sa pridali k extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Iraku a Sýrii. Belgickí predstavitelia v tejto súvislosti vyjadrili otvorene obavy, čo by títo ľudia mohli urobiť, keď sa vrátia do Belgicka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies