Belgická polícia zadržala troch mužov napojených na radikálnych islamistov

NETKY.SK • 27 Január 2015, 11:26 • 2 min
Belgická polícia zadržala troch mužov napojených na radikálnych islamistov

BRUSEL - Belgická polícia zadržala v meste Kortrijk troch mužov napojených na zradikalizované skupiny. Počas prehliadky v ich bytoch sa našli zbrane, informovala dnes belgická prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Belgická polícia pred niekoľkými dňami v meste Verviers na východe krajiny zastrelila dvoch mužov podozrivých z prípravy atentátu. Išlo o jeden zo záťahov belgickej polície proti islamistickým skupinám, ktoré podľa belgických úradov pripravovali útoky voči bezpečnostným zložkám krajiny.
      

Hovorkyňa belgickej prokuratúry, ktorá dnes zadržanie podozrivých potvrdila, uviedla, že vyšetrovatelia teraz preverujú spojenie medzi zadržanými a spomínanou islamistickou skupinou. Predpokladá sa, že muži zastrelení vo Verviers sa pred časom do Belgicka vrátili zo Sýrie, kde sa po boku islamistov zapojili do bojov v občianskej vojne. 
      

Belgické úrady odhadujú, že do Sýrie a Iraku s týmto cieľom odcestovalo asi 350 ľudí. Existujú obavy, že po návrate do Belgicka by sa títo ľudia mohli zapojiť do prípravy teroristických útokov. Po islamistických útokoch, ktoré sa 7., 8. a 9. januára odohrali v Paríži, už polícia v Belgicku, vo Francúzsku a v Nemecku zadržala a vypočúvala desiatky ľudí podozrivých z radikálneho islamizmu, verbovania do islamistických jednotiek bojujúcich v Sýrii a Iraku alebo z plánovania odchodu do týchto krajín.
      

Najnovšie sa takáto operácia, za účasti elitných jednotiek, uskutočnila dnes vo francúzskom departemente Hérault, kde boli zatknutí štyria ľudia podozriví z členstva v džihádistickej sieti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies