Belgická polícia zadržala príbuzných atentátnikov z letiska Zaventem

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 18:13 • 2 min
Belgická polícia zadržala príbuzných atentátnikov z letiska Zaventem

BRUSEL - Dvaja z podozrivých, ktorých belgická polícia zatkla počas série sobotňajších razií, sú príbuzní bratov Ibrahima a Khalida Bakraouiovcov, ktorí sa 22. marca vyhodili do vzduchu na bruselskom letisku Zaventem a na stanici metra Maalbeek.

slovakia

left justify in out

V priebehu razií - zameraných voči osobám podozrivým z prípravy útokov v Belgicku - skončili vo väzbe aj Moustapha a Jawad Benhattalovci, bratranec a synovec bratov Bakraouiovcov, oznámila dnes belgická televízna stanica RTBF. Moustapha Benhattal (40) bol v kontakte s Khalidom minimálne do konca roka 2015. Jawad Benhattal (29) mal spoločný účet s druhým z atentátnikov, Ibrahimom, v známej spoločnosti poskytujúcej finančné služby.

 

Obaja zatknutí majú belgické občianstvo, rovnako aj dlhý záznam v registri trestov za krádeže, nedovolené držanie zbraní a za násilné napadnutie. Po dvoch dňoch od sobotňajšej protiteroristickej operácie v zadržiavacej väzbe zostali len tri osoby z pôvodne 12 zatknutých. Po Benhattalovcoch je treťou zadržiavanou osobou Samir C. Všetci traja sú obvinení z "pokusu o vraždu v teroristickom kontexte" a zo zapojenia sa do činnosti teroristickej skupiny "v úlohe páchateľov alebo spolupáchateľov".

 

Belgický denník Le Soir pripomenul, že trojica podozrivých vo štvrtok predstúpi pred prvostupňový všeobecný súd v Bruseli. Súd rozhodne, či existujú dôvody na poslanie obvinených pred trestný súd alebo či existuje možnosť upustenia od trestného stíhania a či bude predĺžená ich zadržiavacia väzba. Federálny prokurátor potvrdil, že počas protiteroristickej operácie, ktorá sa v sobotu konala v 16 lokalitách po celej krajine, najmä však v bruselskom regióne, bolo zadržaných okolo 40 osôb a vykonané boli policajné prehliadky v 152 garážach.

 

Jedným z následkov policajných razií je uzavretie islamského kultúrneho centra Markaz Attawhid. Vedenie mesta znepokojili policajné zistenia, že štyri z osôb obvinených z terorizmu navštevovali toto centrum.

 

Žiaden oficiálny zdroj doteraz nepotvrdil informáciu, že zadržané podozrivé osoby plánovali útok na sobotu 19. júna popoludní, keď prebiehal futbalový zápas Belgicka proti Írsku v rámci Majstrovstiev Európy vo futbale. Federálna prokuratúra však oznámila, že zozbierané spravodajské údaje si vyžadovali "okamžitý zásah".

 

Protiteroristický expert Claude Moniquet vysvetlil pre frankofónnu televíznu stanicu RTL, že belgická polícia zasiahla iba proti jednej z dvoch hľadaných skupín džihádistov. Dodal, že ešte stále sú jedinci, ktorí sa pohybujú na slobode a môžu spáchať v krajine nové útoky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona