Belgická polícia stále nenašla zbrane bruselskej teroristickej bunky

NETKY.SK • 3 November 2016, 09:30 • 2 min
Belgická polícia stále nenašla zbrane bruselskej teroristickej bunky

BRUSEL - Belgická polícia stále hľadá zbrane a výbušniny patriace teroristom, ktorí spáchali teroristické útoky v Bruseli a vlani v Paríži. V rozhovore pre flámsku televíziu a rádio VRT to vyhlásil šéf belgického protiteroristického úradu Paul Van Tigchelt, informovala dnes agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

O skrytých zbraniach teroristov sa polícia dozvedela pri výsluchoch Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli a Paríži. Ten počas vypovedania uviedol, že bruselská teroristická bunka mala zbrane vo všetkých bytoch, ktoré jej členovia obývali.

 

"Zbrane z bytov odniesol jeden alebo dva dni pred útokom v Bruseli Khalid Bakraoui do svojej garáže, kde skrýval aj ďalšie veci, ale neviem, kde je tá garáž," povedal pri výsluchu Abrini. Podľa vypočúvaného Bakraoui do garáže odniesol tri alebo štyri kalašnikovy, pištoľ a niekoľko kusov výbušniny C-4. Spomínaný Khalid Bakraoui sa v marci vyhodil do vzduchu na bruselskej stanici metra Maelbeek.

 

Polícia v júni prehľadala 152 garáží v Bruseli, ale zbrane ani výbušniny nenašla. "Justícia aj polícia zbrane stále hľadajú," uviedol dnes šéf Úradu pre koordináciu a analýzu hrozieb (L'Organe de coordination pour l'analyse de la menace, OCAM) Paul Van Tigchelt. Úrad má na starosti vyhodnocovanie miery hrozieb terorizmu a extrémizmu a stanovuje aj stupeň teroristického ohrozenia v Belgicku.

 

Abrini sa na rozdiel od svojich komplicov počas marcových teroristických útokov v Bruseli neodpálil. Po útokoch sa dal na útek a polícia ho chytila v apríli v bruselskej štvrti Anderlecht. Pri marcových teroristických útokoch na letisko a stanicu metra v Bruseli zahynuli viac ako tri desiatky ľudí.

 

V Bruseli sa po vlaňajších teroristických útokoch v Paríži niekoľko mesiacov ukrýval aj ich jediný žijúci páchateľ Salah Abdeslam, napokon ho v marci chytili. Belgické úrady ho vydali v apríli do Francúzska a odvtedy je väznený na samotke pod nepretržitým dohľadom prostredníctvom kamier v cele. Pred súdom stále odmieta vypovedať. Pri vlaňajších teroristických útokoch v Paríži zahynulo 130 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies