Belgická opozícia žiada vytvorenie vyšetrovacej komisie ku kauze Bakraoui

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 16:12 • 2 min
Belgická opozícia žiada vytvorenie vyšetrovacej komisie ku kauze Bakraoui

BRUSEL - Belgická opozícia žiada vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by prešetrila postup vládnych úradov v kauze Ibrahima Bakraouiho - jedného z páchateľov utorkových útokov v Bruseli. Informoval o tom dnes webový portál belgického denníka La Dernieure Heure.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukázalo sa totiž, že turecké úrady Bakraouiho vlani v lete vyhostili z Turecka do Holandska a varovali vtedy aj Belgicko, že ide o nebezpečného militanta.

Návrh opozičných strán na vznik parlamentnej vyšetrovacej komisie podporila zatiaľ len jedna zo štyroch strán vládnej koalície.

 

 

V súvislosti s kauzou Bakraoui ponúkli v noci na dnes svoju demisiu dvaja členovia belgickej vlády: minister vnútra Jan Jambon a minister spravodlivosti Koen Geens. Premiér Charles Michel ju však neprijal, pričom zdôraznil, že v súčasnej náročnej situácii je dôležité zomknúť sa.

 

Na možné chyby a zlyhanie politických, policajných a justičných orgánov v Belgicku upozornil dnes v súvislosti s bruselskými atentátmi z 22. marca aj izraelský denník Haarec. Pripomenul, že belgické tajné služby dostali v pondelok varovanie, že v utorok sa môže v krajine odohrať teroristický útok.

 

Haarec spresnil, že "belgické tajné služby s pomerne vysokou presnosťou vedeli, že boli plánované útoky, ktoré sa mali odohrať v blízkej budúcnosti a ktorých terčom má byť letisko, ako aj zrejme metro".

 

Belgická tlač, ktorá citovala z Haarecu, pripomenula, že tento izraelský denník je zvyčajne veľmi dobre informovaný, a to aj zo zdrojov izraelskej tajnej služby Mossad.

 

Ibrahim Bakraoui a Najim Laachraoui v utorok aktivovali kufríkové bomby na bruselskom letisku Zaventem. O hodinu neskôr explodovala bombová nálož aj na stanici metra Maelbeek, kde sa odpálil Khalid Bakraoui, Ibrahimov brat.

 

Oba atentáty si vyžiadali dokopy 31 obetí na životoch a vyše 300 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona