Belgická jadrová elektráreň Tihange opäť vyrába elektrinu

NETKY.SK • 27 December 2015, 09:39 • 2 min
Belgická jadrová elektráreň Tihange opäť vyrába elektrinu

BRUSEL - Všetky tri reaktory kontroverznej jadrovej elektrárne Tihange v Belgicku sú po odstávke opäť v prevádzke a znova vyrábajú elektrinu, informoval v noci nadnes hovorca spoločnosti Electrabel.

slovakia

left justify in out

Prvý blok jadrovej elektrárne sa automaticky odstavil 19. decembra počas požiaru, ku ktorému došlo mimo jadrovej časti elektrárne. Operátor elektrárne, spoločnosť Electrabel, uviedla, že incident nemal žiaden vplyv na zamestnancov, verejnosť alebo životné prostredie.

 

Pred týždňom bol po takmer dvojročnej odstávke opäť uvedený do prevádzky druhý blok elektrárne, a to napriek výhradám predstaviteľov susedného Nemecka, ktorí toto rozhodnutie označili za "nezodpovedné".

 

Tihange leží asi 70 kilometrov na západ od nemeckého pohraničného mesta Aachen. V Nemecku oba bloky belgickej elektrárne vyvolávajú obavy: minister životného prostredia spolkovej krajiny Severné Porýnie - Vestfálsko Johannes Remmel nedávno v súvislosti s obnovením ich prevádzky obvinil belgické úrady, že "hrajú ruskú ruletu". Nemecko sa dlhodobo snaží presadzovať získavanie energie z obnoviteľných zdrojov a nedávno schválilo zákon, podľa ktorého budú všetky komerčne využívané jadrové reaktory v krajine do roku 2022 odstavené.

 

Problémy hlásili nedávno aj z inej jadrovej elektrárne v Belgicku. Išlo o reaktor elektrárne Doel, ktorý je identický s druhým reaktorom elektrárne v Tihange. Incident v elektrárni Doel sa - podobne ako aj v Tihange - odohral v nerádioaktívnom okruhu elektrárne a došlo pri ňom k úniku horúcej vody z potrubia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies