Belgická armáda bude disponovať letkou 24 dronov: Prvýkrát ich nasadí už začiatkom roka 2018

NETKY.SK • 1 September 2017, 07:54 • 2 min
Belgická armáda bude disponovať letkou 24 dronov: Prvýkrát ich nasadí už začiatkom roka 2018

BRUSEL - Belgická armáda bude mať od roku 2018 k dispozícii 24 robotických minilietadiel bez ľudskej posádky, takzvaných dronov.

slovakia

left justify in out

Personál na ich obsluhu už absolvoval odborný výcvik v Spojených štátoch.

 

Ozbrojené sily Belgicka dostali do výbavy prvé bezpilotné lietadlo - typu B-Hunter - v roku 1998. Po takmer dvadsiatich rokoch je situácia iná. Belgické ministerstvo obrany v roku 2017 spolu s obranným rezortom Luxemburska zakúpili osem bezpilotných lietadiel typu Raven (Havran) v hodnote 4,5 milióna eur.

 

Drony s hmotnosťou 2,1 kilogramov merajú 90 centimetrov a majú rozpätie krídiel 1,4 metra. Môžu lietať pri maximálnej rýchlosti 80 km/h po dobu 60 až 90 minút vo výške od 30 do 150 metrov.

 

RTBF pripomenula, že robotické bezpilotné lietadlá nie sú vybavené zbraňovými systémami a budú slúžiť len na prieskum a monitorovanie situácie v teréne v reálnom čase za účelom prípravy skutočnej bojovej operácie.

 

Belgický minister obrany Steven Vandeputte označil letku dronov za "oči na nebi" a dodal, že bezpilotné lietadlá poslúžia ako "nevyhnutný nástroj" pre belgické jednotky pôsobiace v rámci medzinárodných operácií v Afganistane, Iraku alebo na Mali.

 

Letka 24 dronov bude mať sídlo v Heverlee v provincii Flámske Brabantsko. Spadať bude pod prápor ISTAR, ktorého viacerí členovia už absolvovali výcvik na riadenie dronov v Spojených štátoch.

 

Prvé nasadenie dronov pod kontrolou belgickej armády je naplánované na začiatok roka 2018.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies