Belgičania vydali odsúdeného poslanca Európskeho parlamentu Lagosa do Grécka

NETKY.SK • 16 Máj 2021, 09:47 • 2 min
Belgičania vydali odsúdeného poslanca Európskeho parlamentu Lagosa do Grécka

ATÉNY - Brusel vydal gréckeho poslanca Európskeho parlamentu Ioannisa Lagosa do jeho rodnej krajiny, kde ho odsúdili na 13 rokov za mrežami.

slovakia

left justify in out

Krajne pravicový politik Lagos bol prvú noc v izolácii vo väznici Domokos a v nedeľu ho umiestnili do bežnej cely. Jeho žiadosť o prevezenie do väzenia v Aténach úrady zamietli. Politik žil v Bruseli od októbra. Jeho a ďalších 17 poslancov gréckeho parlamentu zo strany Zlatý úsvit vtedy uznali vinnými z vedenia zločineckej organizácie alebo členstva v nej.

 

img

 

Súvisiaci článok: V putách belgickej polície skončil krajne pravicový poslanec EP, v Grécku je odsúdený na 13 rokov za mrežami

 

Lagosa vzali do väzby minulý mesiac po tom, ako ho Európsky parlament zbavil poslaneckej imunity a umožnil tak jeho vydanie do Grécka na základe európskeho zatykača. Strana Zlatý úsvit bola založená v 80. rokoch ako neonacistická organizácia. Počas finančnej krízy v krajine získavala na popularite a v rokoch 2012 - 2019 mala dokonca svoje zastúpenie v parlamente. Lagos bol členom EP od roku 2019.

Päťročný súdny proces v Aténach odštartovali po vražde rappera a ľavicového aktivistu Pavlosa Fyssasa v roku 2013. Muža dobodal na smrť podporovateľ Zlatého úsvitu. Zvyšní usvedčení členovia strany sú už za mrežami okrem jedného, ktorý je oficiálne na úteku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies