Belgičania opäť osudom Maďarov, Hazard sa teší do Lille

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 10:46 • 2 min
Belgičania opäť osudom Maďarov, Hazard sa teší do Lille

TOULOUSE - Nedeľňajší duel osemfinále ME vo Francúzsku (10. júna - 10. júla) potvrdil, že maďarským futbalistom sa proti hráčom Belgicka nezvykne dariť. Krajina, ktorá hrala na veľkom turnaji premiérovo od MS 1986 a medzi kontinentálnou elitou štartovala prvýkrát od roku 1972, opäť narazila na belgický múr. V súboji o 3. miesto na ME 1972 v Liége Belgičania zvíťazili nad Maďarmi 2:1 a na európskom šampionáte nad nimi triumfovali aj tentoraz. V Toulouse sa zrodilo suverénne víťazstvo zverencov Marca Wilmotsa 4:0.

slovakia

left justify in out

"Už do prestávky sme mohli vyhrávať prinajmenšom 3:0. Namiesto toho bolo dlho 1:0. Strelili sme síce štyri góly, ale potrebovali sme až príliš veľa šancí. V dôležitejších zápasoch by sa nám to mohlo vypomstiť. Vo štvrťfinále nastúpime proti Walesu v Lille. Je to blízko belgických hraníc, keby sme mali k dispozícii 150-tisíc vstupeniek, hravo by sme ich využili. Eden Hazard kedysi v Lille pôsobil a túžil sa prebojovať do štvrťfinále v tomto meste, preto sa dnes tak snažil," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová belgického kouča.
"Červení diabli" sa v doterajších trinástich vzájomných zápasoch až deväťkrát tešili z víťazstva. Maďari majú na konte chudobné dva triumfy, aj to ešte z rokov 1926 a 1958.

 

"Odohrali sme skvelý zápas a zaslúžene zvíťazili. Informácie o Maďaroch som mal aj od môjho mladšieho brata Kyliana, ktorý hráva v Újpeste Budapešť. Mohli sme pridať aj ďalšie góly, ale maďarský brankár predviedol niekoľko skvelých zákrokov. To nás však netrápi, dôležité je to, že sme vo štvrťfinále," doplnil kapitán Belgicka Eden Hazard. Hráč anglického klubu FC Chelsea sa už nevie dočkať štvrťfinálového duelu s Walesom, ktorý sa uskutoční na štadióne v Lille, kde pôsobil v rokoch 2007-2012. "Teším sa, že sa vrátim do Lille. Poznám to tam veľmi dobre. Wales bude náročný protivník. Čelili sme mu aj v kvalifikácii, nevytvorili sme si proti nemu veľa príležitostí. Je to kompaktné mužstvo. Budeme si musieť súpera dobre naštudovať," myslí si Hazard.

 

"Zápas sa hral od začiatku do konca vo veľkom nasadení. V prvom polčase po našom prvom góle sme mali dostatok šancí, ale dlho sme nevedeli pridať druhý zásah do maďarskej siete. Keď sa nám to podarilo, stretnutie sa pre nás stalo jednoduchším. Prebojovali sme sa do štvrťfinále, ale do rozhodujúceho súboja o zlato je ešte ďaleká cesta. Najbližšie hráme s Walesom, tohto súpera dobre poznáme. Budeme musieť podať taký výkon ako proti Maďarsku. Už teraz sa nevieme dočkať, na štadióne v Lille budú tisíce Belgičanov," nadviazal záložník iného anglického klubu Manchester City Kevin de Bruyne.

 

Maďari sa do vyraďovacej fázy prebojovali ako víťaz F-skupiny, napriek vysokej prehre s Belgičanmi nesmútia. "Myslím si, že celé mužstvo odviedlo maximum, všetci sme totálne vyčerpaní. Chlapci dali do zápasu všetko. Hrali sme proti dokonalému belgickému tímu, ktorý podľa mňa má šancu na celkové prvenstvo na ME. Na tomto šampionáte sme si užili každú chvíľu. Podporovalo nás veľké množstvo fanúšikov, celá krajina. Turnaj rozhodne hodnotím pozitívne," vyhlásil "teplákový hrdina" v maďarskej bránke Gábor Király.

 

Kormidelník "Nemzeti Tizenegy" Bernd Storck bral vypadnutie z turnaja triezvo a budúcnosť maďarského futbalu vidí vo svetlých farbách. "Uvedomovali sme si, že čelíme naozaj silnému tímu, ktorý je číslo dva na svete. Môjmu mužstvu musím zložiť veľkú poklonu, akým spôsobom sa prezentovalo na európskom šampionáte. Rástli sme zo zápasu na zápas, do budúcnosti sa preto pozeráme s optimizmom. Pri troche šťastia sa zápas v druhom polčase mohol vyvíjať úplne inak. V prvom polčase sme súperovi prejavovali až priveľkú úctu. Gratulujeme Belgičanom, postup do štvrťfinále si zaslúžia. ME opúšťame so cťou, som optimisticky naladený, čo sa týka našich šancí v kvalifikácii MS 2018," vyhlásil 53-ročný Nemec.

 

"Vstupovali sme do zápasu s cieľom zvíťaziť. Bohužiaľ, nedopadlo to tak, ako sme plánovali. Hneď na začiatku sme inkasovali gól a nevedeli sme sa dostať k našej hre, pretože Belgičania boli veľmi rýchli a hrozili z brejkov. Na konci stretnutia sa na našej strane prejavila väčšia únava. Bol to podobný zápas, aký sme odohrali proti Portugalsku, mali sme aj príležitosti, no nepodarilo sa nám skórovať. Musíme sa poučiť z našich chýb a do budúcna hľadieť so vztýčenou hlavou. Byť súčasťou ME bol neopísateľný pocit, som šťastný, že som tu mohol byť," dodal jeden z najlepších hráčov v osemfinále Gergö Lovrencsics, ktorý si na klubovej úrovni oblieka dres Lechu Poznaň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona