Belgičania hlásia možnú rozsiahlu korupciu v tenise, poznačené majú byť stovky zápasov

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:43 • 2 min
Belgičania hlásia možnú rozsiahlu korupciu v tenise, poznačené majú byť stovky zápasov

BRUSEL - Belgická federálna prokuratúra sa zaoberá možnou rozsiahlou organizovanou korupciou, ktorá sa týka stoviek tenisových zápasov od minulého roka do júna 2015 na nižšej úrovni ATP Challenger Tour mužov a ITF mužov aj žien.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka De Tijd vyšetrujú podozrivé stávky z "kamenných" pobočiek v Antverpách, Mechelene, Bruseli, Bruggách či Oudenaarde, pričom nitky smerujú aj do Švajčiarska, Nemecka a Veľkej Británie, resp. k tipovaniu online.

Uvedený zdroj konkretizuje, že podozrenie na zištné ovplyvňovanie výsledkov sa týka napríklad marcového semifinále štvorhry žien v Seville, štvrťfinále mužských podujatí ITF v Tunisku (marec) a Izraeli (máj) či viacerých májových a júnových zápasov v Mexiku. Predmetní hráči či hráčky údajne nie sú v Top 300 rebríčka, väčšina ani v prvých ôsmich či deviatich stovkách hodnotenia. Spomenutými krajinami pôvodu tenistov sú Ukrajina, Taliansko, Gruzínsko, Izrael, USA, Mexiko a Bolívia.

Podľa De Tijd bezpečnostné kamery v menších stávkových kanceláriách napríklad v Gente, Turnhoute či La Louviére zachytili osoby cudzineckého typu či s diskutabilnou solventnosťou podľa vzhľadu (možno tzv. bielek kone), ako na základe písomných "ťahákov" či inštrukcií prostredníctvom mobilných telefónov vkladajú tisíce eur, pričom pôsobia neisto a pohľadom i gestami konzultujú celú operáciu s ľuďmi mimo sledovaných priestorov. Portál uvádza stávku 7000 eur s potenciálnou výhrou 100 000 eur. Online to bol vklad 10 000 eur na potenciálnu výhru 27 000 eur.

De Tijd dodáva, že na webe upozornila na podozrivé dianie aj zvláštna zhoda náhod. Inkriminované stávky síce uzatvárali rôzni klienti, ale z rovnakej IP-adresy, pričom všetci v určitej fáze zápasu požiadali o predčasné vyplatenie časti črtajúcej sa výhry (bookmakeri ponúkajú takúto možnosť pre tipujúcich so "slabšími nervami" alebo taktizujúcich hráčov). Stávkové kancelárie následne takéto kontá zablokovali.

Federálna prokuratúra podľa De Tijd disponuje konkrétnymi dôkazmi a tento týždeň stanoví po konzultáciách s lokálnymi úradmi ďalší postup.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies