Belgičan patril do samovražedného komanda, ktoré dnes zaútočilo na Ramádí

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:51 • 2 min
Belgičan patril do samovražedného komanda, ktoré dnes zaútočilo na Ramádí

BRUSEL - K samovražednému komandu bojovníkov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), ktoré dnes vykonalo koordinovaný útok v irackom meste Ramádí, patril aj jeden Belgičan. Uviedla to tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Podľa prvých informácií miestnej polície bol útok samovrahov prevedený za pomoci siedmych áut v piatich rôznych štvrtiach tohto mesta na západe Iraku. Predmetom ostreľovania sa stala aj budova miestnej samosprávy. Zatiaľ je známe, že k atentátnikom patrí jeden občan Belgicka, jeden Sýrčan a tiež nemenovaný džihádistický bojovník pôvodom z Kaukazu. K útoku sa prostredníctvom sociálnych sietí prihlásil IS.
     

Belgické úrady informáciu overujú, zatiaľ neoznámili totožnosť belgického občana, ktorý patril do samovražedného komanda. Belgicko je spomedzi štátov EÚ "rekordérom" v počte džihádistických bojovníkov, ktorí odišli bojovať po boku moslimských radikálnych skupín do Sýrie alebo do Iraku.
     

Samovražedný atentát si podľa sýrskych policajných a nemocničných zdrojov vyžiadal najmenej desať obetí na životoch a okolo tridsať zranených.
     

Agentúra Belga s odvolaním sa na hovorcu miestnej polície uviedla, že k útoku došlo o 7.00 h miestneho času (5.00 h SEČ), keď samovražední atentátnici vtrhli do mesta na amerických obrnených vozidlách značky Humvee.
     

Ramádí, hlavné mesto strategickej provincie Anbár, sa stalo jedným zo základných cieľov ofenzívy džihádistov v Iraku. Do mesta vtrhli už pred rokom a v posledných mesiacoch je táto lokalita predmetom intenzívnych bojov medzi džihádistami a vládnymi silami, ktoré sa neúspešne snažia získať úplnú kontrolu nad mestom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies