Belehrad očakáva Putina, kritiku EÚ nepripúšťa

NETKY.SK • 14 Október 2014, 13:54 • 2 min
Belehrad očakáva Putina, kritiku EÚ nepripúšťa

BELEHRAD - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok príde do Belehradu na oslavy 70. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta spod nacistickej okupácie.

slovakia

left justify in out

V pláne je okrem veľkej vojenskej prehliadky za účasti stoviek vojakov a ruských akrobatov aj jeho verejný prejav či rokovania s najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny. Očakáva sa, že dominovať bude energetická agenda, keďže balkánska krajina je hlboko závislá od ruského plynu. Putin je však dlhé mesiace terčom tvrdej kritiky Západu pre krízu na Ukrajine. Ruský líder je v západných krajinách neželanou osobou, no v Srbsku, kandidátskej krajine EÚ, ho očakáva vrelé privítanie. Prezident Tomislav Nikolič v tejto súvislosti nedávno uviedol, že v "čase rozhodnutia o vyjednávaní s EÚ o vstupe sme nehovorili o sankciách voči Rusku". Práve Nikolič vo februári 2013 udelil Putinovi vysoké štátne ocenenie.

 

Rusko a Srbsko majú dlhodobo úzke vzťahy, ktoré umocnil spor o Kosovo. Jeho jednostrannú nezávislosť odmietli totiž Rusi spoločne s piatimi členskými krajinami EÚ uznať. Belehradu navyše v roku 2012 poskytli v prepočte stámilióny dolárov na infraštruktúru či boj proti dôsledkom hospodárskej krízy. Belehrad sa však chce stať členom EÚ, no odmieta, aby sa tak stalo na úkor vzťahov s Ruskom. Preto aj vo veci aktuálnej krízy na Ukrajine vystupuje veľmi zdržanlivo a odmieta podporiť úniou uvalené hospodárske sankcie voči Rusom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona