Behrová: Elektronizácia obstarávania na Slovensku je na pol ceste

NETKY.SK • 14 November 2016, 17:32 • 2 min
Behrová: Elektronizácia obstarávania na Slovensku je na pol ceste

BRATISLAVA – Elektronizácia verejného obstarávania na Slovensku je na pol ceste. V rámci diskusie na medzinárodnom kongrese ITAPA 2016, ktorý sa dnes koná v Bratislave, to uviedla poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová. Slovensko sa podľa nej vďaka elektronickému trhovisku za dva roky naučilo pracovať s elektronickými zákazkami.

slovakia

left justify in out

Behrová pripomenula, že v súčasnosti je v SR zelektronizované zadávanie podlimitných zákaziek. „Tie, ktoré sú nad limitom, sú ešte málo zelektronizované. Elektronické nástroje sa na tento typ zákaziek používajú len dobrovoľne a len čiastočne. Existuje niekoľko štátnych a privátnych nástrojov, ktoré elektronizujú obstarávanie,“ povedala pre TASR.

 

Slovensko sa podľa nej za dva roky prostredníctvom elektronického trhoviska naučilo, čo sú to elektronické zákazky. Vyhlasovatelia ich dnes už vedia zadávať a dodávatelia sa v takýchto tendroch naučili súťažiť. „Už keď to len dobre a jednoducho aplikujeme v nadlimitnej časti obstarávania, tak budeme mať vyhrané, lebo bude verejné obstarávanie transparentnejšie. A transparentnosť neznamená len viditeľnejšie, ale aj zrozumiteľnejšie,“ vysvetlila ministrova poradkyňa.

 

Vyčíslila, že za dva roky prevádzky elektronického trhoviska bolo plne elektronickým spôsobom uzavretých vyše 53.000 podlimitných zákaziek. „Z nich takmer 48.000 sú zákazky do 20.000 eur, o ktorých do toho času, kým nebolo trhovisko, nikto nič nevedel,“ zdôraznila Behrová.

 

Dodala, že užívateľov podlimitných zákaziek elektronického trhoviska je dnes takmer 21.000. Aspoň jeden obchod v tomto procese zadalo vyše 3000 z viac ako 6700 zaregistrovaných verejných obstarávateľov. „Tisícka z nich to robí automaticky opakovane. Tisícka obstarávateľov sa za dva roky naučila plne elektronicky zadávať zákazky. Na Slovensku nemusíme začínať odznovu,“ zhodnotila Behrová.

 

Zo 14.000 zaregistrovaných dodávateľov pravidelne súťaží 1500 subjektov, takmer 4000 súťažilo touto formou aspoň raz. Štatistický úrad SR pritom na Slovensku registruje 622.000 podnikateľských subjektov. „Napriek tomu, že teraz je priemerný počet súťažiacich štyria, je tam priestor na oveľa väčšiu hospodársku súťaž,“ domnieva sa.

 

Od októbra 2018 budú musieť obstarávatelia na Slovensku plne elektronicky zadávať všetky zákazky vrátane nadlimitných. „Pevne verím, že väčšina veľkých obstarávateľov, ktorí obstarávajú mnoho zákaziek ročne, bude používať elektronické nástroje, ak ich nepoužívajú už teraz, tak v najbližšej dobe a nebudú čakať na hraničný limit,“ uzavrela Behrová.

 

Ambíciou Úradu pre verejné obstarávanie je podľa jeho podpredsedu Andreja Holáka plne elektronizovať všetky postupy vo verejnom obstarávaní čo najskôr. „Nepôjde o úplnú revolúciu, pretože už dnes máme množstvo postupov plne elekronizovaných a zároveň aj transparentných. Dá sa povedať, že skoro každý jeden krok v rámci verejného obstarávania je zverejnený,“ upozornil. Legislatíva napríklad pozná nový postup, tzv. inovatívne partnerstvo, ktoré ešte nie je zelektronizované. „To znamená, nie je možné súťaž v rámci inovatívneho partnerstva, či už vyhlásiť, alebo sa do nej prihlásiť v elektronickej podobe. Dosiahnuť to chceme niekedy v polovici roka 2017, ak všetko dobre pôjde,“ avizoval Holák.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies