Behan mal viacerých predchodcov, prvým bol väzeň Chomica

NETKY.SK • 9 Október 2016, 15:06 • 2 min
Behan mal viacerých predchodcov, prvým bol väzeň Chomica

LEOPOLDOV – Prvým odsúdeným, ktorému sa podaril útek z väzenia v Leopoldove, bol 28-ročný Juraj Chomica z myjavských kopaníc.

slovakia

left justify in out

Utiekol pred 160. rokmi, v júni 1856. Bolo to krátko po zmene pôvodne protitureckej pevnosti na väznicu. Chomica bol odsúdený na sedem rokov za krádeže, chytili ho dva dni po úteku. Uvádza to publikácia Príbeh Leopoldova, ktorú pri príležitosti 160. výročia väznice len pred pár dňami vydal Ústav na výkon trestu odňatia slobody v Leopoldove. Autor Juraj Hladký sa pri jej písaní opieral o množstvo archívnych dokumentov. Zatiaľ posledným väzňom, ktorý sa dostal nelegálne na slobodu, bol Ľubomír Behan, ktorého po štyroch mesiacoch na úteku zadržali policajti v sobotu v Ostrove pri Piešťanoch. Na rozdiel od Chomicu nemusel prekonávať múry pevnosti, keďže pracoval z ich vonkajšej strany.


Aj keď väznica v Leopoldove patrila vždy k tým najprísnejšie stráženým, Chomica mal počas jej 160-ročnej histórie viacerých nasledovníkov. Niektorým sa útek vydaril, niektorých dozorcovia pri pokuse dostať sa na slobodu zadržali, niektorí za svoju trúfalosť zaplatili životom. Na najväčšiu tragédiu v histórii slovenského väzenstva sa zmenil útek skupiny väzňov pred 25. rokmi, 23. novembra 1991. Odsúdení Ondrej Harvan, Dalibor Bajger, Tibor Polgári, Vladimír Duda, Miloš Uriga, Bartolomej Botoš a Vladislav Fedák sa na slobodu dostali za cenu zavraždenia piatich väzenských dozorcov. Na slobode boli približne 20 hodín, potom policajti v spolupráci so špeciálnymi jednotkami všetkých pochytali. Odsúdení boli na dlhoročné tresty odňatia slobody, dnes už niektorým z nich trest uplynul. Harvan sa krátko po vynesení rozsudku v cele obesil. Po leopoldovskej tragédii sa v slovenských väzniciach sprísnili bezpečnostné opatrenia.


Leopoldovskú pevnosť začali stavať v roku 1665 podľa vtedy najmodernejšieho systému. Stavalo ju asi tritisíc remeselníkov a robotníkov, ktorí sa pri pevnosti aj usadili, čím položili základ pre vznik terajšieho mesta Leopoldov. Po strate vojenského významu bol objekt v roku 1856 prebudovaný na väznicu a tomuto účelu slúži dodnes.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona