Beh na lyžiach: Vyhrať alebo zomrieť, Kowalczykovú zlato bolelo

NETKY.SK • 13 Február 2014, 15:28 • 2 min
Beh na lyžiach: Vyhrať alebo zomrieť, Kowalczykovú zlato bolelo

ČERVENÁ POĽANA - Justyna Kowalczyková: "Zlomená noha bola len vrcholom smoly."

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Buď zvíťazím alebo tam zomriem! S týmito slovami vybiehala poľská reprezentantka v behu na lyžiach Justyna Kowalczyková do štvrtkových olympijských pretekov na 10 km klasicky. Napokon finišovala najrýchlejšie zo všetkých s náskokom takmer 20 sekúnd pred Švédkou Charlottou Kallovou a naplnila podstatu svojej emotívnej predštartovnej výzvy.

 

"Ďakujem všetkým kritikom, ktorí ma správne nabudili na tieto preteky. Dala som do toho všetko a moje telo nevýslovne trpelo. V záverečných dvoch kilometroch som si naozaj myslela, že na trati zomriem," komentovala Kowalczyková pre poľské médiá. "Bola fantastická. Dnes sa s ňou nedalo reálne merať sily," uznala veľká nórska súperka Marit Björgenová, ktorá zaostala za Poľkou o viac než pol minúty. Nestačilo jej to ani na stupne víťazok. 

 

V uplynulých dňoch sa poľskými médiami prevalila kauza so zlomenou kostičkou v ľavej nohe Justyni Kowalczykovej. Skúsená Poľka neuspela v sobotňajšom skiatlone, vynechala utorkový šprint a naplno sa sústredila na štvrtkovú klasiku. Napokon jej všetko vyšlo tak, ako si zaumienila, možno ešte lepšie. "Na tréningoch som používala trénerovu topánku, aby sa mi do nej zmestila noha. Nakoniec som sa rozhodla, že pôjdem na štart. V posledných dvoch týždňoch ma to dosť bolelo. Teraz je to lepšie, lebo som dostala analgetickú injekciu," napísal Przeglad Sportowy. Pre Gazetu 31-ročná nezlomná Poľka povedala, že zlomená noha bola len vrcholom smoly a mala aj iné zdravotné problémy. "Pred odchodom do Soči som mala na sústredení v Santa Caterine omrznuté palce na nohách, z ktorých mi museli stiahnuť nechty a hneď v prvý deň na olympijských hrách som si cestou do schodov natiahla achilovku." 

 

Poliaci majú prvý raz v histórii na jedných zimných olympijských hrách dve zlaté medaily (o druhú sa postaral skokan na lyžiach Kamil Stoch) a to hry v Soči ešte nie sú ani v polovici. Kowalczyková zasa rozšírila svoju zbierku cenných kovov zo ZOH na päť a už je najúspešnejšou poľskou olympioničkou v histórii ZOH. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri získala Kowalczyková všetky tri kovy: zlato na 30 km klasicky, striebro v šprinte klasicky a bronz v skiatlone. Prvú olympijskú medailu jej zavesili na krk už v Turíne 2006, keď bola bronzová v behu na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies