Beh na lyžiach: Na ZOH v Soči mieria štyria Slováci

NETKY.SK • 28 Október 2013, 15:25 • 2 min
Beh na lyžiach: Na ZOH v Soči mieria štyria Slováci

BANSKÁ BYSTRICA - Bežci na lyžiach budú v nastávajúcej sezóne ladiť formu na dva vrcholy. Prvým bude na prelome decembra a januára prestížny seriál pretekov Tour de Ski a druhým februárové zimné olympijské hry v ruskom Soči. Popri stáliciach Alene Procházkovej a Martinovi Bajčičákovi sa tam chystajú aj Peter Mlynár a Daniela Kotschová. Tí všetci spĺňajú hlavné kritérium v dosiahnutých FIS bodoch pod úrovňou 100.

slovakia

left justify in out

"Momentálne máme štyroch bežcov, ktorí môžu ísť na olympiádu. Ideálne by bolo, ak by sme na základe dosiahnutých výsledkov mohli poslať do Soči ešte ďalších dvoch pretekárov. Usilovať sa o to môžu ešte do polovice januára, keď budeme robiť záverečnú nomináciu," pripomenul športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie Michal Malák na pondelkovej TB v Banskej

Spokojnosť s letnou prípravou, mužom pomáhajú Česi

Slovenské bežecké jednotky Alena Procházková a Martin Bajčičák majú za sebou vydarenú letnú prípravu. Procházková pod vedením dlhoročného trénera Jána Valušku absolvovala tri výškové sústredenia - v talianskych strediskách Livigno a Passo Stelvio a napokon už na snehu na rakúskom ľadovci Dachstein. Do prípravy zapojila aj snehový tunel v Oberhofe a istý čas pobudla aj na špeciálnej dráhe pre kolieskové lyže v Novom Meste na Morave a tiež v Oberhofe.

"Som maximálne spokojná s tým, ako som sa v lete pripravovala. Verím, že sezóna bude úspešná. O konkrétnych ambíciách v tejto fáze hovoriť nechcem," uviedla Alena Procházková, ktorá je členkou širšej svetovej špičky v šprinte. "Funkčné testy, ktoré Alena absolvovala, dopadli veľmi dobre. Zodpovedajú približne tomu, čo dosahovala vo svojich najlepších sezónach. Verím tomu, že sa nám budú vyhýbať zdravotné problémy. To je negatívny faktor, ktorý v minulosti neraz ovplyvnil Aleninu výkonnosť," podotkol tréner Valuška. Na prelome novembra a decembra štartuje Svetový pohár na tradičnom mieste na severe Európy - vo fínskom Kuusame. Ešte predtým najlepší Slováci absolvujú sústredenie v Muoniu za polárnym kruhom, kde sú už teraz výborné podmienky na tréning.

Záver prípravy by tam mal odtrénovať aj Martin Bajčičák, ktorý je aj v 37 rokoch v olympijskej sezóne odhodlaný vydať zo seba maximum. Spoločne s Petrom Mlynárom využívajú služby českého servisného tímu, ktorý by im mal pomôcť aj na ZOH v Soči. "Je to veľká pomoc, že môžeme mať pre nás k dispozícii aj ľudí z českého tímu. Neviem si predstaviť, ako by sme fungovali bez toho," upozornil reprezentačný tréner mužov Stanislav Holienčík.

Chýbajúce podmienky doma, pozornosť mládeži

Rovnako ako ďalšie zimné športy na snehu, aj bežecké lyžovanie sa musí dlhodobo vyrovnávať s finančnými problémami. Pre bežecký úsek Slovenskej lyžiarskej asociácie bolo na rok 2013 z kapitoly ministerstva školstva prerozdelených 58 599 eur. "Je to pokles takmer o 10 percent a netreba pripomínať, že táto suma by nestačila ani na prípravu Aleny Procházkovej," pripomenul Malák. Predsedníčka SLA Jana Gantnerová v tejto súvislosti prezradila, že 4. novembra sa chystá rokovanie Rady športovej reprezentácie na ministerstve školstva. "Pán minister bude informovaný o tom, že je potrebné dofinancovať niektorých športovcov a odvetvia ešte pred začiatkom zimných olympijských hier. Verím, že sa nám podarí presadiť náš návrh," uviedla Gantnerová, ktorý je aj šéfkou slovenskej výpravy na ZOH 2014.

Financie sú všeobecný problém nielen v športe, ale bežcov trápi aj to, že si nedokážu udržať vybudované pozície a podmienky z minulosti. "Koliesková dráha v Štrbskom Plese je v dezolátnom stave a keď sme kedysi v 90. rokoch vedeli zasnežovať miestny areál pre potreby reprezentantov, dnes to nie je možné. Musí sa to však zmeniť. Radi by sme v budúcnosti viac využívali naše slovenské podmienky na prípravu a neplatili drahé strediská v zahraničí," upozornil športový riaditeľ BÚ SLA Malák. Predseda trénerskej rady BÚ SLA Peter Bartoň pripomenul, že bežecký úsek sa viac ako v minulosti snaží zamerať svoju pozornosť na mládež. "Momentálne tvoria juniorskú reprezentáciu iba dve dievčatá a štyria chlapci a ideálne by bolo, keby ich bolo aspoň po päť takých, aby sa umiestňovali v prvej polovici štartového poľa na majstrovstvách sveta juniorov. To však momentálne nevieme zaručiť. Snažíme sa, aby naše bežecké lyžovanie úplne nepadlo na tvár," konštatoval Bartoň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies