Beh na lyžiach: Bajčičák zabojoval a zlepšil svoje maximum

NETKY.SK • 14 Február 2014, 14:14 • 2 min
Beh na lyžiach: Bajčičák zabojoval a zlepšil svoje maximum

SOČI - Bežec na lyžiach Martin Bajčičák v piatok popoludní v areáli Laura v olympijských pretekoch na 15 km klasicky zabojoval a príjemne prekvapil.

slovakia

left justify in out

Výsledné 23. miesto je jeho najlepším umiestnením v tejto disciplíne na zimných olympijských hrách v kariére. V Nagane 1998 skončil na klasickej pätnástke 67., v Salt Lake City 2002 bol 24. a v Turíne 2006 zasa 28. Na 15 km voľne obsadil vo Vancouveri 2010 rovnako ako teraz na klasickej 23. pozíciu.

"Som rád, že sa mi podarilo zlepšiť moje maximum na klasickej pätnástke. Je to pre mňa veľké prekvapenie, že to prišlo po dvanástich rokoch. Nenastupoval som v strese, nebol som favoritom. Povedal som si, že prečo neurobiť dobrý výsledok. Snažil som sa zabojovať," povedal Martin Bajčičák. Tridsaťšesťročný rodák z Dolného Kubína vyťažil z dobrej prípravy lyží i štartového čísla desať. Stopa totiž u prvých pretekárov nebola rozbitá. Navyše išiel v skupine, ktorá bola pred nasadenými pretekármi. Nemusel sa potom trápiť so slabšími bežcami. 

"Minule nám nevyšlo mazanie, ale nebol to prúser. Dnes bolo namazanie mojou výhodou. Ťažil som však aj z toho, že som išiel uvoľnene. Trať bola silová, čo mi veľmi vyhovuje. Stopa držala, niekde sa vytvárali ľadíky, inde však bola asi päťcentimetrová kaša snehu,“ popísal Martin Bajčičák. Od začiatku do konca udržiaval stabilné tempo. Zbytočne neplytval silami a výsledok sa dostavil. Na trati sa snažil využívať silu a viac sa kĺzať. "Dnes to chcelo pokoj, viac sa voziť a silovo ťahať,“ potvrdil Bajčičák, ktorý po dobehu chvíľu figuroval na čele výsledkovej listiny. "Asi desať sekúnd som mal zlato,“ zasmial sa. 

Preteky na trati s celkovým prevýšením 544 m na troch päťkilometrových okruhoch sa išli v jarnom počasí. Ortuť teplomera sa opäť vyšplhala vysoko nad nulu. Viacerí bežci opäť vytiahli kombinézy s krátkymi rukávmi. "Ja som si pod kombinézu nedal nič okrem treniek,“ priznal Bajčičák. Počasie síce pripomínalo jar, ale štruktúra snehu bola typicky zimná. Zdola si držal chlad a vytvárala sa kaša. "Jarný sneh sa rozsýpa, je iný,“ doplnil účastník piatich zimných olympijských hier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies