Beethovenova Slávnostná omša zaznie vo filharmónii, pod taktovkou Bertranda de Billy

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 15:57 • 2 min
Beethovenova Slávnostná omša zaznie vo filharmónii, pod taktovkou Bertranda de Billy

BRATISLAVA – Slovenská filharmónia zahrá tohtotýždňovú dvojicu symfonických koncertov pod taktovkou francúzskeho dirigenta Bertranda de Billyho.

slovakia

left justify in out

V bratislavskej Redute zaznie vo štvrtok a piatok, 23. a 24. marca o 19:00 v interpretácii Slovenskej filharmónie, Slovenského filharmonického zboru a štyroch spevákov Missa solemnis od Ludwiga van Beethovena. Ako ďalej agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka Slovenskej filharmónie Martina Tolstova, sólistami večerov bude kvarteto popredných spevákov – austrálska sopranistka Emma Pearson, rakúska altistka Hermine Haselböck, basový spevák Opery SND Peter Mikuláš a namiesto avizovaného svetoznámeho slovenského tenoristu Pavla Bršlíka vystúpi sólista Štátnej opery v Berlíne Stephan Rügamer. Pavol Bršlík pre náhlu zdravotnú indispozíciu svoje účinkovanie na dvojici abonentných koncertov Slovenskej filharmónie odriekol, dodala Tolstova. 

Missa solemnis, teda Slávnostná omša vznikla popri skladateľovej symfónii č. 9 a predstavuje Beethovenove osobné vyznanie viery. Venoval ju arcivojvodovi Rudolfovi pri príležitosti jeho zvolenia za olomouckého arcibiskupa. Beethoven omšu označoval za svoje najväčšie dielo. Uvedená mala byť v roku 1820, no skladateľ dielo dokončil až o dva roky neskôr.

 

Pre svoju náročnosť a dĺžku sa počas liturgií neuvádzala celá a prvé kompletné uvedenie omše zaznelo až 15 rokov po Beethovenovej smrti v Bonne, pripomenula Tolstova. Doplnila, že publikum si Missu solemnis vypočuje v naštudovaní dvoch zahraničných umelcov. Popri francúzskom dirigentovi Bertrandovi de Billy sa na jeho uvedení podieľa aj zbormajster Viedenskej štátnej opery Thomas Lang. S Langom pravidelne spolupracuje Slovenský filharmonický zbor na zahraničných operných a koncertných pódiách.  

Francúzsky dirigent Bertrand de Billy (1965, Paríž) diriguje široký repertoár počínajúc Bachom a končiac početnými svetovými premiérami. Doterajšie angažmán ho zaviedli do Štátnych opier vo Viedni, Berlíne, Hamburgu a Mníchove, Royal Opera House Covent Garden, Gran Théâtre de la Monnaie, Opéra National de Paris ako aj do operných domov v USA. Od roku 1997 bol Bertrand de Billy pravidelným hosťom Metropolitnej opery v New Yorku a od roku 2002 Salzburger Festspiele. Rovnako diriguje významné svetové orchestre. Je nositeľom viacerých ocenení. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies