Beethovenova 9. symfónia otvorí zrekonštruovanú budovu Reduty

NETKY.SK • 24 Január 2012, 10:25 • 2 min
Beethovenova 9. symfónia otvorí zrekonštruovanú budovu Reduty

Beethovenova 9. symfónia otvorí zrekonštruovanú budovu Reduty - Kultúra Slávnostným koncertom sa 26.

slovakia

left justify in out

img

Slávnostným koncertom sa 26. januára otvorí po rekonštrukcii Koncertná sieň Slovenskej filharmónie v budove bratislavskej Reduty, ktorá slúži verejnosti od roku 1919. Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor pod taktovkou šéfdirigenta Emmanuela Villauma uvedie Symfóniu č.9 d mol op. 125 Ludwiga van Beethovena. 
      „Všetci s potešením vnímame, že nielen Bratislave, ale celému Slovensku pribudne v najbližších dňoch tento úžasne zrekonštruovaný priestor. Reduta je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, cez svoju históriu a tradíciu krásnym kultúrnym stánkom,“ povedal dnes minister kultúry Daniel Krajcer na stretnutí s médiami.  
      Rekonštrukcia budovy Reduty sa začala v decembri 2009, zhotoviteľom stavby je spoločnosť ViOn, a. s., Zlaté Moravce, projekt na rekonštrukciu budovy vytvoril autorský kolektív architekta Gabriela Drobniaka. Subdodávateľom je firma Villard pod vedením akademického sochára Vladimíra Višvádera, ktorá sa špecializuje na reštaurovanie a obnovu historických budov a pamiatok.
      „Keď sa začínala stavba, mal som obavu, aká firma to dostane a ako sa s tým vysporiadajú. Teraz v závere som milo prekvapený, ako dokonale zvládli túto problematiku a týmto im vyslovujem veľkú vďaku a uznanie. Filozofia stavby spočívala aj v tom, aby sa budova očistila od sekundárnych stavieb, ktoré sa udiali od 50. rokov. Zvolili sme tri línie, prvá je samotná rekonštrukcia pôvodného objektu, tá sa vybavila komplet novou infraštruktúrou, potom je to stavba nádvoria do podzemia, kde sa vytvorila nová koncertná skúšobňa a skladové priestory, ktoré veľmi chýbali tejto budove, tretia línia je nadstavba nad krídlom z Medenej ulice, kde sa sústredila v minulosti roztrúsená administratíva po celej budove,“ povedal pre TASR hlavný architekt stavby Gabriel Drobniak. Podľa jeho slov si projektové práce vyžiadali celkom 78.000 hodín, projekt zahrňuje 28 stavebných a technických profesií, kompletná projektová sada má skoro 60 kilogramov a poskladaná „do komínčeka“ má skoro 3,5 metra.
      Návštevníkov určite upútajú hlavne zrekonštruované vnútorné priestory budovy. „Na začiatku sme previedli rozsiahly reštaurátorský prieskum, rozsah prác bol veľmi veľký, budova Reduty to však potrebovala. Celkom sme rekonštruovali 11.500 štvorcových metrov štúk v interiéroch a 2500 metrov štvorcových v exteriéroch. Všetko je zlátené 23,8-karátovým plátkovým zlatom,“ dodal pre TASR Vladimír Višváder.    
      „Od počiatku sme boli hrdí, že realizujeme túto stavbu, napriek všetkým problémom, ktoré sa za dva roky a dva mesiace vyskytli. Najviac starostí sme mali pri začiatku stavby, keď sa pri búracích prácach odkrývali všetky problémy, najmä so statikou a odvlhčením budovy,“ doplnil Juraj Petrovič, výrobno-obchodný riaditeľ zhotoviteľa ViOn, a.s.   
      „Reduta bola už predtým dokonalá sála, teraz je však úplne vynovená, pribudol komfort v zázemí, či už ladiarne pre umelecké zložky, nové priestory, znova sa otvorili palácové priestory, ktoré budova mala. Celkovo získala budova vzhľad, o akom snívali jej pôvodní tvorcovia, ktorých zaskočila prvá svetová vojna. Ľudia vnímajú, ako sú vyzdobené priestory. Napriek únave z posledných dní sme šťastní, že sme opäť tu,“ pridal svoje dojmy aj generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies