Bednárikov festival bude aj s prehliadkou najslávnejších muzikálov Brusway

NETKY.SK • 11 August 2016, 17:58 • 2 min
Bednárikov festival bude aj s prehliadkou najslávnejších muzikálov Brusway

BRUSNO - Už o niekoľko dní, presne 20. augusta 2016, sa v Brusne v okrese Banská Bystrica opäť po roku rozozvučí Terasa muzikálovej slávy najkrajšími melódiami zo slovenských i zahraničných muzikálov. Muzikálový festival nesie meno nášho najúspešnejšieho režiséra tohto žánru Jozefa Bednárika.

slovakia

left justify in out

Aj keď má "Béďo", ako ho všetci jeho známi volali, už tri roky angažmán v nebeskom divadle, organizátorom festivalu zanechal odkaz, z ktorého dodnes čerpajú. "Ešte počas jeho života sme si vymysleli, že na festivale budeme oceňovať výrazné osobnosti a umiestňovať ich mená na Tabuľu slávy. On od nás dostal svoju tabuľu samozrejme medzi prvými, aj si ju sám primontoval a ja som na neho preniesol nominačné povinnosti. Čiže dostal úlohu, aby mi každý rok dával tip, kto si rovnakú poctu zaslúži. Na moje prekvapenie mi na druhý deň odovzdal 15 mien. To znamená, že máme v tomto smere na mnoho rokov dopredu jasno," hovorí organizátor akcie Ján Kubiš.

 

Na festivale sa bude tradične udeľovať aj cena Brusnianska brusnica (Bru Bru) za prínos muzikálovej tvorbe. Tú získa nielen umelec, ale aj inštitúcia, na pôde ktorej majú muzikály patričný priestor.

 

S aktuálnym 9. ročníkom Muzikálového festivalu, pripravili tvorcovia pre divákov niekoľko noviniek. Odštartujú tu nultý ročník programu Brusway, ktorý bude prehliadkou najslávnejších svetových muzikálov. Pre inšpiráciu sa Ján Kubiš s klarinetistom Felixom Slováčkom dokonca vydal do Ameriky na Broadway. "Keď Američania môžu mať Broadway, my budeme mať Brusway. Pozreli sme si tam zopár muzikálov, z ktorých budeme v budúcnosti čerpať," hovorí Kubiš.

 

Piesňam z diel, kde dobro víťazí nad zlom, bude tentoraz venované celé pásmo s názvom Zaspievam ti rozprávku. Jeho sprievodcom bude Marián Labuda ml. Okrem neho si v Brusne zaspieva Štefan Skrúcaný, Natália Hatalová, Tomáš Majláth, Dárius Kočí, Peter Makranský. Lahôdkou bude spojenie dvoch skvelých speváčok Karin Olasovej a Mirky Partlovej.

 

Pre ľudí, ktorí registrujú Mila Kráľa len ako herca, bude jeho účasť na Muzikálovom festivale prekvapením. Divadelnú hudbu však komponuje už viac ako 20 rokov, takže v zozname účinkujúcich nemohol chýbať. Pre divákov bude určite atraktívna aj moderátorská dvojica programu Brusway, zložená z hercov Radoslava Kurica a Jána Grešša.

 

Novinkou bude novootvorená expozícia, zostavená z osobných vecí Jozefa Bednárika. Návštevníci si tak budú môcť pozrieť jeho rukopisy, ale aj osobné veci ako okuliare či neodmysliteľnú taštičku a šál. Prvýkrát od roku 1975 zverejnia v Brusne aj fotografie Jozefa Bednárika, ktoré doteraz odpočívali v archíve legendárneho fotografa Antona Šmotláka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies